Ο αγώνας Δόξα- Αελ που έγινε την Παρασκευή παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον αγώνα Αεκ-Ομόνοια. Η Δόξα πήρε ένα πέναλτι που δικαιούνταν, όπως και η Αεκ πήρε αυτά που δικαιούνταν στον αγώνα με την Ομόνοια. Η Αελ πέτυχε ένα καθαρό τέρμα αλλά χωρίς κανένα λόγο ακυρώθηκε, όπως στον αγώνα Αεκ-Ομόνοια όπου η Ομόνοια πέτυχε τέρμα και χωρίς λόγο ακυρώθηκε. Επίσης, στον αγώνα με τη Δόξα, η Αελ είχε ένα καθαρότατο πέναλτι στο 93’ που δεν της δόθηκε, όπως δεν δόθηκε το πέναλτι που είχε η Ομόνοια με την Αεκ στην Αρένα στο 94’. Συμπερασματικά, την πρώτη Παρασκευή του 2020 έγινε η πρώτη αλλοίωση αποτελέσματος που μοιάζει πολύ, ως προς τον τρόπο που έγινε, με την αλλοίωση στον αγώνα Αεκ-Ομόνοια. Η αλλοίωση ενός αποτελέσματος σε ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί σοβαρότατο θέμα που δεν θα περνούσε απαρατήρητο σε μια σοβαρή χώρα και θα προκαλούσε τεράστιο προβληματισμό, ιδίως όταν αυτό αποτελεί επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα.
Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 4/1/2020, η Ομόνοια πήγε στο Τσίρειο για να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα. Ο διαιτητής του αγώνα, κόντρα στη ροή του αγώνα, έδωσε ένα ανύπαρκτο πέναλτι στον Απόλλωνα. Αν με τέτοια αγγίγματα δίνονταν πέναλτι, τότε η Ομόνοια θα έπαιρνε τρία πέναλτι σε κάθε αγώνα ή ο κύριος Μερκής, που είναι πολύ καλός αμυντικός, θα αναγκαζόταν να φύγει από την Κύπρο για να πάει σε μια σοβαρή χώρα, γιατί αν έμενε στην Κύπρο και τον χρέωναν με πέναλτι για κάθε άγγιγμα που κάνει, τότε θα δινόνταν εις βάρος του τρία πέναλτι ανά αγώνα. Eπίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν δώσει το πέναλτι στον Απόλλωνα, ο διαιτητής του αγώνα θα μπορούσε να δώσει πέναλτι υπέρ της Ομόνοιας.
Την Κυριακή 5/1/2020 ο αιώνιος αντίπαλος αγωνίστηκε με την Ενπ στο ΓΣΠ. Η Ενπ είναι μια ομάδα που έχει θέματα στην άμυνα και ο Αποελ εύκολα ή δύσκολα θα νικούσε λόγω διαφοράς στην ποιότητα. Επίσης, ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι ο Αποελ έχει ένα βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα και ο στόχος του ήταν να «καθαρίσει» το παιχνίδι με την Ένωση όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα. Όπερ και εγένετο. Ο Αποελ συνέχισε απ’ εκεί που έμεινε στον αγώνα ρου πρώτου γύρου με την Ένωση και πέτυχε γρήγορα δύο τέρματα που ήταν όμως προβληματικά. Στο ένα τέρμα που πέτυχε ο Αποελ, προηγήθηκε καθαρό φάουλ στον παίκτη της Ένωσης Ουντόζι που δεν δόθηκε και στο άλλο τέρμα του Αποελ υπάρχει υποψία ότι οι παίκτες του Αποελ ήταν σε θέση offside. Ακόμη πιο προβληματικό στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το εξής: όταν ο Αποελ «καθάρισε» το παιχνίδι, ο διαιτητής δεν σφύριζε «τίποτα» υπέρ του Αποελ (!). Μέχρι και καθαρό τέρμα του ακύρωσε. Η αγωνιστική ολοκληρώθηκε στην Πάφο, με την Μεγάλη Κυρία να πετυχαίνει νίκη και με τη διαιτησία να της δίνει τα δύο πέναλτι που δικαιούνταν.
Εν ολίγοις, το να δοθεί ένα ανύπαρκτο πέναλτι εις βάρος της Ομόνοιας ή να δοθεί ένα αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ της Αελ ή της Αεκ δεν είναι πρόβλημα αν αυτά αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα και όταν υπάρχει συμμετρία στα λάθη. Όμως, δεν είναι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει. Το δείγμα είναι μεγάλο και με βάση αυτό, δυστυχώς, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη στο κυπριακό πρωτάθλημα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι δεν υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα, πιο σοβαρό από το αν «ανέβηκε» η απόδοση του Γιώργου Εφραίμ ή αν άλλαξε το σύστημα του Αποελ ο νορβηγός κόουτς όταν αγωνιζόταν απέναντι σε μια υποδεέστερη ομάδα.
Κατερίνα Βασιλείου