ΑρχικήUncategorizedTo χέρι του Θεού

To χέρι του Θεού

Μεξικό, 22 Ιουνίου 1986. Το λιοπύρι στην μεξικανική πρωτεύουσα κάνει την ατμόσφαιρα σε αυτή την καυτή αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο από τα προηγμένα ποδοσφαιρικά έθνη στον πλανήτη, ακόμα  πιο τεταμένη. Ανάμεσα στην Αγγλία και την  Αργεντινή, τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή των πρώτων και τον πόλεμο για τα διαφιλονικούμενα νησιά Φώκλαντ, διακυβεύονται πολύ περισσότερα, από ένα απλό αποτέλεσμα σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Η έχθρα και η αντιπαλότητα  ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών τεράστια, το πάθος για την νίκη περισσεύει.

Bet on Alfa

Τα πλήθη ξεπερνούν τις 115 χιλιάδες στην ποδοσφαιρική αρένα του σταδίου Ατζέκα. Το χρονόμετρο δείχνει το 51 λεπτό όταν η μπάλα μετά από μια στραβοκλωτσιά, παίρνει μια παράξενη τροχιά προς την Αγγλική εστία. Ο τερματοφύλακας των ΄Αγγλων Πήτερ Σίλτον, ίπταται για να την αποκρούσει. Ο Ντιεγκο Μαραντόνα όμως, που βλέπει τον κόσμο μόλις από τα 1,65 μέτρα, είναι ο νικητής της μονομαχίας. Κερδίζει στον αέρα την κεφαλιά και πανηγυρίζει ενώ η μπάλα αναπαύεται στα δίκτυα. Ο Σίλτον τρέχει στον διαιτητή μαινόμενος, Ο Τυνήσιος όμως έχει δείξει ήδη την σέντρα.  Οι επαναληπτικές προβολές της φάσης (με την πεπαλαιωμένη τεχνολογία της τότε εποχής) επιβεβαιώνουν το δίκαιο του Άγγλου πορτιέρο. Ο Μαραντόνα είχε πετύχει το γκολ με το χέρι! Ο Δαυίδ του 1,65 είχε βρει τον τρόπο να νικήσει τον Γολιάθ του 1,85 (χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψη τα απλωμένα χέρια του).

Ο Μαραντόνα (σαν Χολιγουντιανός ηθοποιός)  ερωτούμενος αργότερα στην συνέντευξη τύπου, για το πώς πέτυχε το γκολ θα πει το απίθανο και αθάνατο ‘Λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα, λίγο με το χέρι του Θεού!!’.

Φυσικά, πριν πει τα λόγια αυτά, τρία λεπτά μετά την επεισοδιακή φάση, στο 54 λεπτό, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, θα πετύχει ένα άλλο ιστορικό γκολ. Το γκολ του αιώνα όπως το αναφέρουν οι ιστορικοί του ποδοσφαίρου. Με ένα ανεπανάληπτο σλάλομ 60 μέτρων ο Ντιεγκίτο παίρνει παραμάζωμα την  μίση Αγγλική ομάδα (περνώντας πέντε Άγγλους ποδοσφαιριστές, κάποιους και δύο φορές), πριν στείλει την μπάλα στα δίκτυα του Σίλτον για δεύτερη φορά!!

Για την ιστορία η Αργεντινή θα κερδίσει 2-1, και θα προκριθεί στην επόμενη φάση κατακτώντας μερικές μέρες μετά το παγκόσμιο κύπελλο.

Οι Αργεντινοί πέτυχαν μια τεράστια νίκη, τέσσερα χρόνια μετά την ταπείνωση στα Φώκλαντ, στην οποία έδωσαν και πολιτικές εκτός από ποδοσφαιρικές διαστάσεις. Ο Μαραντόνα έγινε κόκκινο πανί για τους Άγγλους και λαϊκός ήρωας για τους Αργεντίνους.

Από τα τόσα και τόσα γκολ που έχουν μπει στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ελάχιστα έχουν όνομα. Το χέρι του θεού, το γκολ του αιώνα.

Στο δικό μου μυαλό, αυτό που παραμένει ως μια τεράστια πρόκληση, για την αξία της νίκης είναι ο τρόπος που αυτή επιτυγχάνεται. Η νίκη είναι αυτοσκοπός και μπορεί να επιτευχθεί με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, ή το αποτέλεσμα της προσπάθειας, της ανωτερότητας στον αγωνιστικό χώρο, των συγκυριών, ακόμα και της τύχης;

Στον αγγελικά πλασμένο χώρο του Κυπριακού ποδοσφαίρου, το ποδοσφαιρικό κατεστημένο, έχει μια ξεκάθαρη αποστολή. Μια αποστολή που περιλαμβάνει την άνωθεν παρέμβαση για να καθορίσει όχι απλώς ένα αποτέλεσμα σε κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά τον τίτλο, την έξοδο στην Ευρώπη, τις θέσεις στην διαβάθμιση. Το χέρι του Θεού είναι αόρατο, αλλά καθορίζει τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα). Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι δύο σχολές, οι άνθρωποι που στο όνομα της νίκης, του τίτλου, της οικονομικού κέρδους θυσιάζουν τα πάντα και οι άνθρωποι που επιμένουν να θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να κερδίζει τα παιχνίδια μέσα στο γήπεδο.

Ο στόχος της στήλης είναι απλός και ξεκάθαρος. Να βοηθήσει την αλήθεια να βγει στο φως. Να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν το ποδόσφαιρο στην αγνή του μορφή. Που χαίρονται με την νίκη στο γήπεδο, που μαραζώνουν με την ήττα, που νοιώθουν την αδικία που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο στο πετσί τους.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ εδώ και χρόνια δίνει μια άνιση μάχη με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο. Το αόρατο χέρι καθορίζει τα πάντα και συχνά πυκνά μας χαρίζει και ένα γερό χαστούκι. Η επιδίωξη μας όμως είναι πάντα ξεκάθαρη. Τα παιχνίδια θέλουμε να τα κερδίζουμε μόνο στο γήπεδο!  Και ας πανηγυρίζουν οι άλλοι τις επιτυχίες τους. Που σε ένα μεγάλο βαθμό βασίζονται στο χέρι του Θεού.

Εμείς συνεχίζουμε την μάχη μας, πιστή στην ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΗ ιδέα, επιδιώκοντας το αυτονόητο. Η αλήθεια μας, θα κερδίσει!

Autoremarketing

Bet on Alfa