ΑρχικήInterviewΟ Άριστος Δαμιανού στο OMONOIA24.COM για την κάρτα οπαδού.

Ο Άριστος Δαμιανού στο OMONOIA24.COM για την κάρτα οπαδού.

Αποκλειστικές δηλώσεις έκανε σήμερα στο OMONOIA24.COM ο δικηγόρος και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Bet on Alfa

Ο κ. Δαμιανού ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και παρακολουθεί τα θέματα βίας στα γήπεδα εδώ και χρόνια καταθέτει στο ΟΜΟΝΟΙΑ24.COM την άποψη του ΑΚΕΛ για το επίμαχο νομοσχέδιο εξηγώντας γιατί δεν θα επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο κ. Δαμιανού θέτοντας το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν εξυγιανθεί πρώτα η ΚΟΠ και οι άλλοι φορείς τότε δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί η βία από τα γήπεδα. Τονίζει ότι τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, δίνουν οξυγόνο στη βία, καλλιεργούν την καχυποψία και την αμφισβήτηση. ΚΟΠ και λοιπές Ομοσπονδίες θα πρέπει να αποδείξουν εαυτόν προωθώντας ισότιμη μεταχείριση των σωματείων και πραγματικό σεβασμό στο άθλημα. Σήμερα, όπως μας είπε, εκ των πραγμάτων, αυτοί οι φορείς είναι απαξιωμένοι από μεγάλη μερίδα φιλάθλων και παραγόντων και ασφαλώς ορισμένοι παράγοντες του αθλητισμού πρέπει να αντιληφθούν σωστά τον κοινωνικό τους ρόλο θέτοντας το καλό του αθλητισμού πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες.

Αναφερόμενος στο θέμα της βίας μας ανέφερε ότι η βία είναι σύμφυτη ενός συστήματος του οποίου οι κοινωνικές αντιθέσεις και τα κοινωνικά αδιέξοδα αφ’ εαυτών εξωθούν σε παραβατικές μέχρι και εγκληματικές συμπεριφορές. Πρόσθεσε ότι η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο και η βία στα γήπεδα αποτελεί έκφανση αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Άρα συμπλήρωσε, η βία στους αθλητικούς χώρους, ως μέρος του ευρύτερου προβλήματος της νεανικής παραβατικότητας, πρέπει να τύχει πολύπλευρης και πολυεπίπεδης αντιμετώπισης και δράσης που θα αφορά στην παιδεία και τον αθλητισμό, αλλά και στην οικογένεια. Με έμφαση στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση. Χρειάζονται μέτρα που θα στηρίζονται σε εμπειρική παρακολούθηση αλλά και επιστημονική γνώση. Όχι κυρίως στην καταστολή.

Ο κ. Δαμιανού συνέχισε λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει το νομοσχέδιο είναι δρακόντεια και εν πολλοίς μή εφαρμόσιμα μέτρα και επηρεάζουν χιλιάδες άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε επεισόδια βίας. Τόνισε ότι όσοι δε γνωρίζουν δυο πράγματα από κοινωνιολογία, κοινωνική ψυχολογία ή εγκληματολογία υπογραμμίζουν πως όποτε ένα κράτος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη βία μόνο μέσω καταστολής, το μόνο που κατόρθωσε ήταν την πρόκληση περαιτέρω κοινωνικής αναταραχής και αύξηση της βίας.

Ακολούθως επέκρινε την στάση της κυβέρνησης να επιμένει στην επιβολή του νομοσχεδίου χωρίς προηγουμένως να γίνει προσπάθεια για εξασφάλιση κάποιας ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης.

Επίσης αποκάλυψε ότι δεν κλήθηκαν ειδικοί να τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου. Ούτε κλήθηκαν, ούτε ρωτήθηκαν κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί, επαϊοντες του αθλητισμού, νομικοί, εγκληματολόγοι. Η συγγραφή του νομοσχεδίου, είπε, δεν είναι προϊόν συλλογικού προβληματισμού και ενδελεχούς μελέτης, ούτε τυγχάνει , όπως είπε, της πλήρους συγκατάθεσης την Νομικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με το ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η λογική ενός κράτους ή αρχής που λέει στους πολίτες «δεχτείτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας για να σας προστατέψουμε από τους κακούς» είναι επικίνδυνη. Αυτή η απολυταρχική προσέγγιση, είπε, μετεξελίχτηκε σε φασιστική, θέτοντας «τη Δημοκρατία στο γύψο», ενώ σήμερα διατρέχει όλες τις λεγόμενες πατριωτικές νομοθεσίες που ψηφίζονται στις ΗΠΑ και εξάγονται, βλέπετε επιβάλλονται, στα πλαίσια της pax Americana. Σε μικροκλίμακα, αυτό ζητεί το νομοσχέδιο. «Δεχτείτε εσείς οι 19500 χιλιάδες που γεμίζεται το ΓΣΠ στέρηση των δικαιωμάτων σας, στη μετακίνηση, στο αν θα κάθεστε ή θα στέκεστε, για να σας προστατέψουμε από 50 παραπτωματίες».

Σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου και τη διαφωνία του ΑΚΕΛ μας είπε ότι ενώ ζήτησαν επανειλημμένα να κατατεθούν στοιχεία για την ισχυριζόμενη εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου στην Αγγλία ή σε άλλες χώρες δεν κατατέθηκαν γιατί δεν υπάρχουν. Στην Αγγλία, την οποία οι κυβερνώντες επικαλούνται, η κάρτα καταργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, αφού κρίθηκε ως ζημιογόνα και επικίνδυνη για την πλειοψηφία των φιλάθλων. Η φίλαθλος ιδιότητα δεν αγοράζεται με μια κάρτα των 15 ή 20 ευρώ αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την θέση ότι η κάρτα φιλάθλου θα προκαλέσει αχρείαστες εντάσεις, δεν θα οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα, αφού οι 50 παραπτωματίες θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους εκτός γηπέδων, αλλά το κόστος και η δεδομένη δυσκολία στην πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους θα επηρεάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες των γνήσιων φιλάθλων.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου και τα σοβαρά νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Διερωτήθηκε ποια η ευθύνη μου και γιατί να έχω ευθύνη για την αγορά κάρτας φιλάθλου για κάποιον προσκεκλημένο μου; Τι γίνεται με διεθνείς αγώνες, άλλοι θα έχουν κάρτα και άλλοι όχι; Τι γίνεται με τις πολλές εκατοντάδες φιλάθλων κάτω των δέκα χρόνων, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων θα γνωρίζουν οι κάθε τρίτοι θα τηρούν το μητρώο την ώρα που αυτά τα παιδιά δεν υπέχουν καν ποινική ευθύνη; Είναι ή όχι φακέλωμα να γνωρίζει ο Χ παράγοντας της ΚΟΠ ότι ο Ψ ανήλικος από τα πέντε του είναι οπαδός συγκεκριμένης ομάδας και ενδεχομένως προοπτικά συγκεκριμένου κόμματος;

Τέλος με ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ πρότεινε τη σύσταση και άμεση λειτουργία Εθνικής Επιτροπής για Αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό για τη χάραξη ολιστικής προσέγγισης και στρατηγικής με έμφαση στην πρόληψη. Στα πρότυπα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Η σύνθεση της θα περιλαμβάνει πέραν των αρμοδίων κρατικών φορέων, ειδικούς επιστήμονες και πραγματογνώμονες και θα προτείνει άμεσες και μακροπρόθεσμες εφαρμόσιμες πολιτικές, που θα έχουν στο επίκεντρο την προώθηση της ιδέας του «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά και που θα προεκτείνονται σε δράσεις πρόληψης στα πλαίσια της αγωγής του πολίτη. Από το σχολείο στο στράτευμα και από το Πανεπιστήμιο στην εργασία.

Autoremarketing

Bet on Alfa