ΑρχικήDaily NewsΤο Υπουργείο Δικαιοσύνης αμύνεται των απαράδεχτων χειρισμών του για...

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αμύνεται των απαράδεχτων χειρισμών του για την κάρτα φιλάθλου

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων καθώς και η επεξεργασία του μητρώου όπου καταχωρούνται, ρυθμίζεται από τον σχετικό Νόμο περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του 2001 (Νόμος 138 (Ι) / 2001) και με βάση αυτόν ασκείται έλεγχος από τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απαντώντας σε “παραπλανητικά” `όπως τα χαρακτηρίζει δημοσιεύματα σχετικά με την κάρτα φιλάθλου.

Συνεπώς, συνεχίζει η επίσημη ανακοίνωση, “η προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από κάποιους να επικαλεστούν ότι δεν θα ασκείται έλεγχος της ΚΟΠ γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από την UEFA, είναι άστοχη, εφόσον οι ενστάσεις της UEFA περιορίζονται αποκλειστικά σε μέτρα που αφορούν την διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου και ουδεμία σχέση έχουν με την κάρτα φιλάθλου και τη διαχείριση του κεντρικού μητρώου”.

Αναφέρει πως “παραγνωρίζουν ότι η ρύθμιση της διαχείρισης και η προστασία των προσωπικών δεδομένων καθορίζεται από το Νόμο, τον οποίο τόσο η ΚΟΠ όσο και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός οφείλουν να εφαρμόζουν, και ότι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθορίζεται ως η αρμόδια αρχή για έλεγχο της διαχείρισης αυτής”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης “η δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για έκδοση κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ έγινε στη βάση της σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο ΚΟΑ έθεσε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες του επιτρέπουν να ελέγχει τόσο τη διαδικασία έκδοσης όσο και την αξιοποίηση των οποιωνδήποτε μεθόδων και μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα”.

“Συνεπώς, η οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της δυνατότητας άσκησης ελέγχου από πλευράς του ΚΟΑ είναι παραπλανητική αφού η απόφαση του ΚΟΑ να εκχωρήσει την αρμοδιότητα έκδοσης της κάρτας στην ΚΟΠ γίνεται υπό τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις”, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, συνεχίζει, “διαπιστώνεται ότι κάποιοι φαίνεται να εμμένουν στην άποψη ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο ελέγχου από 1/1/2015 με σκοπό να πλήξουν τη γενικότερη εφαρμογή του”.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, “τονίζεται ότι η έκδοση της κάρτας φιλάθλου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και φούτσαλ ενώ επισημαίνεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής του μέτρου κατάργησης της ανωνυμίας, σε πρώτη φάση και για λόγους οικονομικούς,  τα συστήματα ταυτοποίησης προσώπων θα εγκατασταθούν σε τρία γήπεδα, όπου συγκεντρώνεται το 80% των φιλάθλων”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί “ανεπίτρεπτες τις παραπλανητικές δηλώσεις που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων για πάταξη των φαινομένων βίας στα κυπριακά γήπεδα”.

Προσθέτει πως “ ανέμενε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας εφαρμογής των μέτρων αυτών, ειδικότερα της κατάργησης της ανωνυμίας των φιλάθλων θα είχε αρωγούς και συμπαραστάτες ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα”.

“Οι αναφορές σε σκανδαλώδεις διαδικασίες παραπληροφορούν το κοινό, μηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα και πλήττουν τον ρόλο που επιτελούν κάποιοι θεσμοί, και επαναφέρουν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους με τη γενική εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Bet on Alfa
Autoremarketing

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Bet on Alfa