ΑρχικήΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ"Ο Ομονοιάτης είναι γεννημένος νικητής"

“Ο Ομονοιάτης είναι γεννημένος νικητής”

Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα “GoalNews” και στο συντάκτη της Κώστα Καλλή, παραχώρησε ο προπονητής της ομάδας μας Κώστας Καϊάφας. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα σας την παρουσιάσουμε σε ξεχωριστά μέρη, ανά κεφάλαιο, όπως την φιλοξενεί η ιστοσελίδα “sentragoal”.

Bet on Alfa

Το ραντεβού δόθηκε στο «Ηλίας Πούλλος». Η ομάδα είχε πρωινή προπόνηση, με την επίβλεψη να την έχουν οι συνεργάτες του, αφού οι ποδοσφαιριστές είχαν πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Ο Καϊάφας στο γραφείο του για τη συνέντευξη στο «Goal». Την πρώτη μετά την επιστροφή του στο «Ηλίας Πούλλος», ως προπονητής.Ευδιάθετος από τη μια,με εκρήξεις από την άλλη, όταν αισθανόταν να τον πνίγει το δίκιο, για περιστατικά που συνέβησαν στην επτάμηνη παρουσία του στον πάγκο της Ομόνοιας. Αυθόρμητος, αποφασιστικός, ο εαυτός του. Όταν η κουβέντα μας έφθασε στον κόσμο, έσταζε μέλι, άλλωστε είναι αμοιβαία η εκτίμηση. «Ο Ομονοιάτης είναι γεννημένος νικητής», ήταν η ατάκα του. Ο τεχνικός της Ομόνοιας είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Φαντάζομαι αποτελούσε όνειρό σου να αναλάβεις την Ομόνοια. Το φανταζόσουν υπό διαφορετικές συνθήκες;
Τόσο γρήγορα δεν περίμενα να αναλάβω την Ομόνοια. Επειδή στο τιμ είμαστε άτομα που αγωνιστήκαμε και ως ποδοσφαιριστές, ο Άκης, ο Ράινερ, λέγαμε ότι κάτι μας χρωστά η ιστορία και προσδοκούσα ότι θα πετυχαίναμε την πρόκριση στους ομίλους και τελικά ήρθε ο αποκλεισμός όπως ήρθε. Το πίστευα πάρα πολύ.

Το μειωμένο μπάτζετ πόσο επηρεάζει τη δουλειά σου;
Δεν είμαι προπονητής που θεωρεί ότι τις ομάδες τις κάνουν τα πολλά λεφτά. Πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλές ομάδες με πολύ λιγότερα χρήματα, απ’ αυτά που ξοδεύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως συνέβαινε και γενικότερα στη ζωή μας, όπου πετούσαμε τα λεφτά και τώρα αναπόφευκτα θα πρέπει να ζήσουμε με λιγότερα.

Πόσο επηρέασε την ομάδα ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, με τον τρόπο που ήλθε;
Έγινε ζημιά, κυρίως στην ψυχολογία. Ακόμη και τώρα, κόσμος παραμιλά για τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε η πρόκριση, πόσω μάλλον οι ποδοσφαιριστές που είχαν να κερδίσουν, πέρα από τη δόξα και την εμπειρία, αρκετά λεφτά.

Θεωρείς ότι ο κόσμος έχει προσδοκίες πέραν από τις δυνατότητες της ομάδας;
Ο οπαδός της Ομόνοιας δεν μπορεί να δεχθεί ότι η ομάδα του δεν έχει στόχο το πρωτάθλημα. Αυτό είναι καλό, γιατί θέλουμε αυτή τη νοοτροπία στην ομάδα και στον κόσμο μας. Ο Ομονοιάτης είναι γεννημένος νικητής. Παρόλο που φέτος δεν θέσαμε ως στόχο το πρωτάθλημα, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει όνειρα. Η αρνητική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων με το οικονομικό, μας έχει πάρει πίσω, αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ίδια ώρα βρίσκουν την ευκαιρία και κάποιοι άλλοι παράγοντες και μας χτυπούν.

Οι οπαδοί φάνηκε να αποτελούν ασπίδα στον προπονητή. Ποια η σχέση σου μαζί τους;
Η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Τα αποτελέσματα είναι που κρατούν έναν προπονητή, όσο κι αν τον εκτιμά ο κόσμος. Είμαι συνειδητοποιημένος. Αυτό που γίνεται από τον κόσμο προς το πρόσωπό μου, μπορεί να μην ξαναέγινε στην Ομόνοια. Τους ευχαριστώ και τους στέλνω το μήνυμα πως ό,τι κάνω, το κάνω για το καλό της ομάδας. Αν θα πετύχουν οι στόχοι που θέσαμε, είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος. Να είναι σίγουροι ότι ο πρώτος που θα αποχωρήσει, εάν κάτι δεν πάει καλά, είναι ο προπονητής, για το καλό της ομάδας. Δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά. Πρέπει να ξέρει και ο κόσμος ότι έχει να κάνει με έναν άνθρωπο, που δεν θα στραφεί εναντίον του σωματείου.

Σε κάθε ματς σχεδόν, ιδιαίτερα στις επιτυχίες, αποθεώνεσαι από τον κόσμο. Τι σημαίνει για σένα αυτό;
Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, δεν το νιώθεις τόσο, ίσως είναι η κούραση. Σκέφτεσαι διαφορετικά. Όταν κερδίζουμε, αν ήταν δυνατό θα έμενα για ώρες με τους παίκτες στο γήπεδο και να απολαμβάναμε αυτό τον κόσμο, θα το έκανα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξαναζούσα τέτοια εμπειρία.

Ωστόσο, είσαι επαγγελματίας προπονητής. Σήμερα είσαι στην Ομόνοια, κάποια στιγμή θα βρεθείς σε αναζήτηση άλλης ομάδας. Αυτό το δέσιμο με την Ομόνοια δεν θα σε συνοδεύει συνεχώς;
Όταν άρχιζα αυτό το επάγγελμα ήταν κάτι που με απασχολούσε, λόγω του χαρακτήρα μου, που είμαι αντιδραστικός και κάποια πράγματα που δεν τα δέχομαι θα τα πω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μερίδα του κόσμου να έχει κακή άποψη για μένα. Πολύ δύσκολα θα αλλάξεις την άποψη κάποιου αν είμαι Ομονοιάτης ή όχι, αλλά θεωρώ ότι, ως χαρακτήρας, όπου και να πάω, θα είμαι επαγγελματίας. Ξέρω τα προβλήματα που θα συναντήσω, γιατί είμαι Ομονοιάτης. Δεν θέλω να τα σκέφτομαι, είμαι επαγγελματίας. Ούτε ήξερα όταν άρχιζα την προπονητική ότι θα ερχόμουν στην Ομόνοια, πόσω μάλλον τόσο σύντομα.

Κουβαλάς ένα όνομα βαρύ ως ιστορία…
Πάντα το συγκεκριμένο όνομα έχει πίεση. Αλλά μάθαμε να ζούμε με την πίεση.

Autoremarketing

Bet on Alfa