ΑρχικήΔΗΜΟΦΙΛΗΦαντάσματα από το παρελθόν...

Φαντάσματα από το παρελθόν…

Η διοίκηση μετά από τιτάνιες προσπάθειες πέρασε τα κριτήρια του Σεπτεμβρίου 2014.

Bet on Alfa

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να πληρωθούν τα χρωστούμενα στις υποθέσεις Μπουθόν και Αγκίρε αφού στο παρά πέντε της υποβολής του φακέλου εκδόθηκαν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα που αφορούσαν αυτούς τους δύο πρώην ποδοσφαιριστές μας.

Η υπόθεση Μπουθόν.

Για όσους θυμούνται,  σημειώνουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της  ΦΙΦΑ για τον Μπουθόν εκδόθηκε αρχές του περασμένου Ιανουαρίου 2014. Ήταν καταδικαστική για το σωματείο για το ποσό των 130,000 ευρώ περίπου.

Όταν η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της ΦΙΦΑ εκδώσει μία απόφαση μετά από προσφυγή ποδοσφαιριστή, το μέρος που χάνει την υπόθεση δικαιούται να την εφεσιβάλει στο CAS (Court for Arbitration for Sport). Το CAS είναι ανεξάρτητο διαιτητικό δικαστήριο που εδρεύει στην Ελβετία.

Οι αποφάσεις της ΦΙΦΑ είναι σε πρώτη φάση δηλωτικές. Δηλαδή αναφέρουν ότι η απόφαση είναι ότι Α χρωστά στο Β ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε αυτή τη περίπτωση ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ οφείλει στον Μπουθόν 130,000 ευρώ.

Για να καταχωρηθεί έφεση στο CAS πρέπει να ζητηθεί από την ΦΙΦΑ η αιτιολογία της απόφασης δηλαδή το σκεπτικό. Αυτό για να ετοιμαστεί χρειάζεται συνήθως 2 με 3 μήνες.

Από την στιγμή που αυτός που χάνει την υπόθεση ζητήσει το αιτιολογικό της για να κάνει έφεση , δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει το ποσό.

Στη περίπτωση του Μπουθόν λοιπόν,  η αρχική δηλωτική απόφαση εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Στις 24 Ιανουαρίου το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση δημοσιοποιώντας το γεγονός και ενημέρωνε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ζητήσει το αιτιολογημένο κείμενο της απόφασης και ακολούθως θα εφεσιβάλει την απόφαση στο CAS.

Το αιτιολογημένο κείμενο έφτασε στο σωματείο αρχές του Μαΐου 2014.

Το σωματείο διόρισε Ελλαδίτη δικηγόρο και άσκησε έφεση στο CAS αμφισβητώντας την απόφαση ως ήταν η αρχική πρόθεση. Το γεγονός της άσκησης έφεσης στο CAS δεν δημοσιοποιήθηκε.

Η  έφεση ασκείται ουσιαστικά για να κερδηθεί χρόνος διότι όσο εκρεμμεί έφεση στο CAS δεν είναι απαραίτητο να πληρωθεί το ποσό για σκοπούς κριτηρίων.

Το CAS εκδίκασε την υπόθεση και εξέδωσε απόφαση στις 22 Αυγούστου του 2014 απορρίπτωντας την έφεση του σωματείου, όπως ήταν αναμενόμενο.

Αρχές του Οκτώβριου 2014 οι δικηγόροι του Μπουθόν ζήτησαν από την ΦΙΦΑ να πληρωθεί το ποσό και η ΦΙΦΑ απαίτηση πληρωμή από την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Επειδή η έφεση στο CAS είναι το τελευταίο σκαλοπάτι και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης έφεσης, το σωματείο έπρεπε να πληρώσει το ποσό.

Το ερώτημα λοιπόν ήταν εάν η απόφαση επηρέαζε τα κριτήρια Σεπτέμβριου 2014.

Οι αρχικές διαβεβαιώσεις που είχε το σωματείο από την ΚΟΠ και την αρμόδια επιτροπή της, ήταν ότι αυτή η απόφαση δεν έπρεπε να πληρωθεί άμεσα και δεν επηρέαζε τα κριτήρια του Σεπτεμβρίου 2014. Μάλιστα βασιζόμενοι σε αυτή τη διαβεβαίωση οι νομικοί του σωματείου συμβούλευσαν τον πρόεδρο να μην ανησυχεί. Δύο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής του φακέλου η ΚΟΠ έφερε τα πάνω κάτω ενημερώνοντας το σωματείο ότι τελικά το ποσό έπρεπε να πληρωθεί. Τότε σήμανε συναγερμός. Μάλιστα σε μία συνεδρία του Δ.Σ. τα μέλη έκαναν τηλέφωνα δεξιά και αριστερά ζητώντας οικονομική βοήθεια.

Τελικά μετά από τιτάνιες προσπάθειες επιτεύχθηκε ο στόχος και ασφαλώς αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη προσπάθεια.

Τα όσα λέγονται ότι η απόφαση Μπουθόν αποτελούσε κεραυνό εν αιθρία ασφαλώς στερούνται βάσης αφού η διοίκηση γνώριζε ότι εκκρεμούσε έφεση στο CAS , αφού η ίδια έδωσε οδηγίες να καταχωρηθεί το περασμένο Μάιο, και ήταν λογικό να ανέμενε την έκδοση της απόφασης. Η απόφαση του CAS όπως προαναφέραμε, εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου 2014.

Μπουθόν και Ισπανοί συνέχεια…

Σχετική με τον Μπουθόν είναι και μία απαίτηση των εκπροσώπων του (agents) κατά του σωματείου.

Πρόκειται για την εταιρεία Promoesport με έδρα την Ισπανία. Και πάλι για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την εν λόγω εταιρεία  η ιστοσελίδα της είναι εδώ.

Αυτή η εταιρεία μεσολάβησε το 2010 ώστε να έρθουν στη Κύπρο οι 3 Ισπανοί ποδοσφαιριστές Μπουθόν, Ρουέδα και Εσπασαντίν.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αυτούς τους ποδοσφαιριστές τους ζήτησε ο Λεμονής. Τους είδε τότε ο Γιώργος Σαββίδης αγωνιζόμενους στην Ισπανία , στη δεύτερη κατηγορία, και αποφασίστηκε να αποκτηθούν. Ήρθαν στη Κύπρο και υπογράφηκε συμβόλαιο με το σωματείο την 01 Ιουλίου 2010. Μάλιστα τότε γινόταν λόγος και για άνοιγμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Ισπανική αγορά και απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών.

Η συμφωνία που έκανε τότε το σωματείο με αυτήν την εταιρεία προνοούσε για αμοιβή της ύψους 260,000 ευρώ περίπου για τη μεσολάβηση και για τους 3 ποδοσφαιριστές. Όπως είναι γνωστό , για διάφορους λόγους, οι 3 Ισπανοί δεν έμειναν μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους στο σωματείο. Στην εταιρεία δεν πληρώθηκε οποιοδήποτε ποσό με αποτέλεσμα να καταφύγει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας  το 2012 κατά του σωματείου καταχωρώντας αστική αγωγή.

Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί και αναμένεται να εκδικαστεί σε 2, 3 χρόνια.

Αυτή  η υπόθεση δεν επηρεάζει τα κριτήρια ΟΥΕΦΑ διότι είναι αστική αγωγή ατζέντηδων και όχι ποδοσφαιριστών. Για αυτό το λόγο δεν βρισκόταν ποτέ ψηλά στις προτεραιότητες του σωματείου όπως δεν βρίσκονται και άλλες αστικές αγωγές. Παρόμοιες υποθέσεις κατά του σωματείου μας εκκρεμούν μέχρι σήμερα και από ατζέντηδες που απαιτούν προμήθειες απο την πώληση του Μγκούνι!

Το φάντασμα του Αγκίρε!

Άλλη υπόθεση που επηρέασε τα κριτήρια Σεπτεμβρίου 2014 ήταν η υπόθεση Αγκίρε. Και πάλι για όσους θυμούνται αυτός ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 (μαζί με Νικολέσκου και Ηλία Χαραλάμπους) και η παραμονή του στην ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν βραχύβια.

Έφυγε κακήν κακώς και άσκησε προσφυγή κατά του σωματείου στη ΦΙΦΑ. Μετά χάθηκε για αρκετό καιρό. Ακολούθως επανήλθε και για κακή μας τύχη η απόφαση της ΦΙΦΑ εκδόθηκε πρόσφατα και έπρεπε να πληρωθεί.

Autoremarketing

Bet on Alfa