Bet on Alfa
ΑρχικήΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΟ απολογισμός του Κωστάκη Καϊάφα για την χρονιά

Ο απολογισμός του Κωστάκη Καϊάφα για την χρονιά

Πιο κάτω παραθέτουμε γραπτή δήλωση του προπονητή της ομάδας μας, Κώστα Καϊάφα:

Bet on Alfa

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 2014, θα προχωρήσω σε μία ανασκόπηση της παρουσίας της ομάδας μας, κατά την περίοδο στην οποία βρίσκομαι, μαζί με τους συνεργάτες μου, στην τεχνική της ηγεσία.

Όταν είχαμε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, είχαμε θέσει ως πρώτο στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Παρά την άσχημη σεζόν που είχε η ομάδα, ήταν εντός αυτού του στόχου όταν την είχαμε αναλάβει και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το ότι στο τέλος τον υλοποιήσαμε. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την 3η ή την 4η θέση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ λίγες μέρες στη διάθεσή μας για τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση, ήταν να εξετάσουμε το ρόστερ της ομάδας και ειδικά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μας. Λόγω της σημαντικής μείωσης που θα έπρεπε να γίνει στα έξοδα της ποδοσφαιρικής ομάδας, ήταν αναγκαίο να απαλλαγεί το Σωματείο από τα ιδιαίτερα ψηλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, ώστε να παραμείνει βιώσιμο. Έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή, προχωρήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ψάχναμε για να ενισχύσουμε την ομάδα μας με ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις, πάντοτε εντός των οικονομικών πλαισίων του Σωματείου.

Στην προσπάθεια για να στελεχώσουμε την ομάδα υπήρχαν “εμπόδια”, που δυσκόλευαν την προσπάθεια για να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές που είχαν κριθεί ως προτεραιότητα.

Κύρια “εμπόδια” ήταν ασφαλώς τα οικονομικά πλαίσια στα οποία θα έπρεπε να κινηθούμε, αλλά και η χρονική περίοδος στην οποία επιχειρούσαμε να ενισχυθούμε, αφού χρονικά βρισκόμασταν σχετικά νωρίς στη μετεγγραφική περίοδο και πολλοί ποδοσφαιριστές εξέταζαν προσεκτικά τις επιλογές τους, προτού πάρουν την απόφαση για το πού θα συνέχιζαν την καριέρα τους. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προσεγγίστηκαν από τον Ιούνιο, όμως τελικά αποκτήθηκαν μέσα Ιουλίου.

Επίσης, είχαμε κάνει άλλη μία διαπίστωση, η οποία μας είχε στεναχωρήσει ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για στελέχωσης της ομάδας, διαπιστώσαμε πως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Σωματείου ήταν ήδη γνωστά στον ευρύτερο ποδοσφαιρικό χώρο και αυτό μας δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ομάδα όπως θα θέλαμε και παράλληλα χάναμε και πολύτιμο χρόνο.

Γι” αυτό άλλωστε και θέσαμε ως έναν από τους βασικούς μας στόχους, να δημιουργήσουμε ένα ρόστερ που θα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Σωματείου, ούτως ώστε σταδιακά να φτιάξουμε ξανά την εικόνα μίας ομάδας που είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Αυτά που έχω προαναφέρει, είχαν ως αποτέλεσμα να πάμε προετοιμασία χωρίς να έχουμε συμπληρωμένο το ρόστερ μας στο βαθμό που θα μας άφηνε ικανοποιημένους. Ωστόσο, παρά το ότι είχαμε μείνει πίσω στον προγραμματισμό, καταφέραμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος και πριν τα παιχνίδια της Ευρώπης παρουσιαστήκαμε πολύ δυνατοί όσο αφορά το έμψυχο δυναμικό μας. Νιώθαμε ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την πρόκρισή μας στους ομίλους, κάτι που – για εμένα – έχουμε υλοποιήσει, άσχετο εάν για τον γνωστό λόγο δεν πετύχαμε αυτόν τον στόχο.

Μετά τον άδικο αποκλεισμό, η ομάδα μας επηρεάστηκε ψυχολογικά, έτσι κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσουμε την κατάσταση, πράγμα που ως ένα ικανοποιητικό βαθμό το πετύχαμε. Δεν μπορώ να πω ότι οι ποδοσφαιριστές μας είχαν καθαρό μυαλό και ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι το διάστημα που ακολούθησε τον αποκλεισμό, αλλά σε γενικές γραμμές έμεινα ευχαριστημένος.

Επιπλέον, θα έπρεπε να διαχειριστούμε ένα ιδιαίτερα αρνητικό δεδομένο, που εκ των προτέρων γνώριζα ότι θα επηρέαζε την ομάδα, το γεγονός πως είχαμε αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν αργοπορημένα στην ομάδα και δεν είχαν κάνει το βασικό πρόγραμμα προετοιμασίας, για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως.

Μοιραία η ομάδα επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός. Ουσιαστικά ήταν αδύνατο να είχαμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές έτοιμους, στο βαθμό που θέλαμε και στο βαθμό που οι συνθήκες του πρωταθλήματος απαιτούσαν. Και δυστυχώς, αυτό το πληρώσαμε με απώλειες βαθμών.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε και δυστυχώς επηρέασε την ομάδα, ήταν το οικονομικό. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν ειλικρινείς και ξεκάθαροι με τους ποδοσφαιριστές μας, όσο αφορά τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Συνεπώς, οι ποδοσφαιριστές γνώριζαν πού έρχονταν και τι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, είναι διαφορετική η θεωρεία από την πράξη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι τακτοποιημένοι βάση των συμβολαίων που υπέγραψαν με το Σωματείο.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ήμασταν μία εντελώς νέα ομάδα και συνεπώς χρειαζόμασταν χρόνο για να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε τη δική μου φιλοσοφία, αλλά και για να διορθώσουμε κάποια λάθη που διαπίστωνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνω κάτι πολύ ενθαρρυντικό. Οι ποδοσφαιριστές μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να χάσουν χρήματα από αυτό το τεράστιο Σωματείο, έχουν αποδεχτεί τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν και που θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ δείχνουν ότι εφαρμόζουν το σλόγκαν του Σωματείου “a team above all”, δηλαδή η ΟΜΟΝΟΙΑ πάνω από όλα. Αυτό είναι κάτι που με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο.

Σίγουρα στο να γίνει κατορθωτό το πιο πάνω, έπαιξε ρόλο και η παρουσία των Κύπριων ποδοσφαιριστών. Η προώθηση Κύπριων παικτών ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους, όταν είχαμε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Γι” αυτό άλλωστε είχαμε προχωρήσει στην απόκτηση αρκετών Κύπριων ποδοσφαιριστών, των οποίων την αγωνιστική αξία και τον χαρακτήρα, γνώριζα πάρα πολύ καλά.

Ο λόγος που πρόσφατα άρχισαν να αγωνίζονται περισσότεροι Κύπριοι παίκτες, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η ομάδα μας προερχόταν από μία καλή παρουσία στην Ευρώπη, αλλά και γιατί είχα κρίνει πως χρειάζονταν κάποιο χρονικό διάστημα για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλαμε. Και αυτό το τελευταίο το έχουν καταφέρει με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια.

Υπολογίζουμε στους Κύπριους παίκτες ως μια πρωταγωνιστική επιλογή, ειδικά με τα νέα δεδομένα που έχουν τεθεί στο Σωματείο μας. Ωστόσο, το αν θα αγωνίζονται ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους. Μόνο εάν διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα απόδοσης και μόνο εάν καθημερινά βελτιώνονται, θα έχουν θέση στην ομάδα. Είμαστε δίκαιοι με όλους τους ποδοσφαιριστές, ανεξαρτήτου εθνικότητας και ηλικίας. Ο καθένας ξεχωριστά ορίζει με την δική του παρουσία τη μοίρα του στην ομάδα.

Οι τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας με αφήνουν ικανοποιημένο, διότι διαπιστώνω σταδιακή βελτίωση. Η ομάδα δείχνει ότι μπαίνει ξανά σε ένα καλό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, φτάνει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την νοοτροπία που έχουμε δημιουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ασφαλώς εάν συνεχίσουμε με καθαρό μυαλό και ηρεμία.

Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτήν την νοοτροπία στην ομάδα και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να χαλάσει ότι με τόσο κόπο κτίζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η βαθμολογική μας συγκομιδή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Μας έχει στοιχίσει βαθμολογικά το παιχνίδι με την Αγία Νάπα, το οποίο δεν διαχειριστήκαμε όπως έπρεπε και το χάσαμε μέσα από τα χέρια μας. Στην 3η αγωνιστική με τη Νέα Σαλαμίνα, είχαμε πάρει προβάδισμα και φέραμε το παιχνίδι στα μέτρα μας, ωστόσο μία λανθασμένη υπόδειξη του διαιτητή έφερε την αποβολή του Στεπάνοφ, που άλλαξε πλήρως τις ισορροπίες. Υπήρχαν και άλλα παιχνίδια, μέσα από τα ποία θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει περισσότερους βαθμούς, όπως για παράδειγμα αυτό με τον Εθνικό στο “Δασάκι” και το πρόσφατο με την Ανόρθωση.

Δεν είμαστε έξω από τον αρχικό στόχο της εξασφάλισης Ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι, για τα οικονομικά δεδομένα του Σωματείου μας, να εξασφαλίσουμε μία θέση στην Ευρώπη. Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας δημιουργεί πίεση, αλλά αντίθετα μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο και μας γεμίζει όρεξη, για να δουλέψουμε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας μας έχουν να κάνουν καθαρά με αγωνιστικούς λόγους. Οι ποδοσφαιριστές που αποχωρούν μπορεί να αποκτήθηκαν ως δικές μου επιλογές, ωστόσο στο παρών στάδιο έκρινα ότι πρέπει να αποχωρήσουν. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως όλες μου οι αποφάσεις, έχουν ως γνώμονα το καλό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και μόνο.

Κλείνοντας, θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, για τη μεγάλη στήριξή του, τόσο στην ομάδα, όσο και στο τεχνικό μου επιτελείο. Ο κόσμος μας έδειξε πολύ μεγάλη κατανόηση στα νέα δεδομένα του Σωματείου, αποδέχτηκε αυτήν τη μεταβατική περίοδο και αυτό είναι κάτι που βοηθά πολύ το έργο μας. Να ξέρουν πως ό,τι και εάν κάνουμε, το κάνουμε για το καλό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τίποτα άλλο δεν μας ενδιαφέρει.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ποδοσφαιριστές μου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, σ” αυτήν τη δύσκολη περίοδο για το Σωματείο μας.

Γνωρίζω πολύ καλά τη δύναμη που έχει η οικογένεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όταν αυτή η οικογένεια προχωράει ενωμένη, κανείς και τίποτε δεν μπορεί να την σταματήσει. Συνεχίζουμε, λοιπόν, όλοι μαζί την προσπάθεια. Όλοι μαζί μπορούμε.

Autoremarketing

Bet on Alfa