Αξιολογώντας αγωνιστικά τα σημερινά δεδομένα…
Σίγουρα οι τελευταίες τρεις νίκες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, γέμισαν με αισιοδοξία άπαντες στο πράσινο στρατόπεδο… Ενώ στα ίδια παιχνίδια τον πρώτο γύρο η ομάδα μας κέρδισε μόνο ένα βαθμό, στον Β’ Γύρο έχουμε την μέγιστη συγκομιδή με 9.
Ενώ στον πρώτο γύρο πετύχαμε 1 γκολ και δεχτήκαμε 3, στον Β’ γύρο πετύχαμε 8 και δεχτήκαμε 1. Η διαφορά είναι αισθητή… Που μπορεί όμως να οφείλεται αυτή;
Το ΟΜΟΝΟΙΑ24 κάνει μια ανασκόπηση των πιθανόν λόγων, ώστε να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. Καθηγητές δεν είμαστε, ούτε μάγοι.. Απλές επισημάνσεις κάνουμε επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο αγωνιστικό κομμάτι.
1. Αγωνιστική παρουσία:
Η ΟΜΟΝΟΙΑ στα τρία παιχνίδια του Β’ Γύρου είχε σαφώς καλύτερη παρουσία. Ο άξονας λειτουργεί ορθολογικά με τους Οικονομίδη-Φυλακτού να κερδίζουν τις μάχες ανασταλτικά και τον Ασίς σε πιο ελεύθερο ρόλο να διεμβολόζει την αντίπαλη άμυνα. Ταυτόχρονα στο επιθετικό κομμάτι ο Κιρμ και ο Ρούμπιο κυρίως, έκαναν πολύ καλά παιχνίδια και βοήθησαν σημαντικά την ΟΜΟΝΟΙΑ να γίνει απειλητική από τα άκρα. Η ομάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη ομοιογένεια και συνοχή παρά τα προβλήματα στην άμυνα με τις λύσεις ανάγκης. Όλα τα πιο πάνω πιστώνονται στον προπονητή Κώστα Καϊάφα και το τιμ του.
2. Αγωνιστική άνοδος την παικτών-κλειδιά:
Η κάθε ομάδα έχει τους παίκτες-κλειδιά, στους οποίους βασίζεται για το κάτι παραπάνω. Η ηγετική τους παρουσία στο γήπεδο μπορεί να καθορίσει συχνά το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Στην ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Μίκαελ Ποτέ τράβηξε πολύ και μοναχικό κουπί τον πρώτο γύρο. Τον Β’ γύρο όμως η εικόνα είναι διαφορετική. Κατ’ αρχάς έγινε απ’ όλους πλέον αποδεκτός, ο ηγετικός ρόλος του Νούνο Ασίς στην ομάδα. Η αμφισβήτηση και ο προβληματισμός για τον Πορτογάλο μπήκε στο περιθώριο και μαζί με το περιβραχιόνιο του αρχηγού ο Νούνο πήρε την ομάδα στις πλάτες του, σκοράροντας και 2 φορές τα τελευταία παιχνίδια. Ταυτόχρονα ο Άντρας Κιρμ ανέβασε στροφές. Ένας ποδοσφαιριστής με μυαλό και τεχνικές αρετές που ξέρει να αμυνθεί, να κρατήσει μπάλα και να βοηθήσει τακτικά την ΟΜΟΝΟΙΑ, Τρίτος αλλά όχι έσχατος ο Λεάντρο Μαρκολίνι. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να καλύψει της αδυναμίες του και την μεγάλη του αποχή, με την προσωπικότητα του, το μυαλωμένο παιχνίδι του, την ηρεμία του και την αντίληψη του παιχνιδιού. Ακόμα και σε μια θέση που δεν μας έχει συνηθίσει να αγωνίζεται, ο Λεάντρο αποδεικνύεται λίρα εκατό και μια μεταγραφή ουσίας. Από εκεί και πέρα οι ταλαντούχοι νεαροί προσφέρουν τον ενθουσιασμό, την φρεσκάδα και την ταχύτητα που χρειάζεται η ομάδα.
3. Η σταθεροποίηση του αγωνιστικού πλάνου
Τον πρώτο γύρο, ιδιαίτερα τα πρώτα παιχνίδια, το αγωνιστικό πλάνο ήταν μεταβαλλόμενο. Tο 4-3-3, εναλλασσόταν με το 3-5-2 και αυτό συχνά δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη για την ομάδα. Η απόφαση του Καϊάφα να σταθεροποιήσει το πλάνο έχει την δική της σημασία στην αγωνιστική παρουσία της ομάδας.
4. Παράγοντας Διαιτησία
Με λίγα λόγια, καμία σχέση… Λες και είμαστε σε άλλο πρωτάθλημα! Από την αποβολή του Στεπάνοφ με την Σαλαμίνα με απ’ ευθείας κόκκινη και τα πέναλτι που έγιναν γαργάρα τον Α’ Γύρο, στις άριστες διαιτησίες τα τρία τελευταία παιχνίδια. Μέχρι που και ο Κίκης εξεμάνην, χαρακτηρίζοντας τον Σκαπούλλη διαιτητή αγροτικού… Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές μας αλλά και η τεχνική ηγεσία. είναι πιο ήρεμοι τα τελευταία παιχνίδια. Αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την διαιτησία να πάρει τον νόμο στα χέρια της και αυτό τους αφήνει απερίσπαστους στο έργο τους.
5. Οι αποχωρήσεις
Οι αποχωρήσεις δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ομάδα προς το παρόν. Και αν υποθέσουμε ότι αυτοί που αποχώρησαν, δημιουργούσαν προβλήματα στα αποδυτήρια και στους συμποδοσφαιρστές τους, τότε ουδέν κακό αμιγές καλού. Το σημαντικό σε μια ομάδα είναι να μπαίνει το γήπεδο, να συμπεριφέρεται ως σύνολο και ο καθένας ξεχωριστά να δίνει το 100%..
Από εδώ και πέρα έχουμε ένα αγωνιστικό Γολγοθά να ανεβούμε. Τι θα καθορίσει στο τέλος της ημέρας την κατάληξη της φετινής σεζόν;
1. Η ενίσχυση του ρόστερ
H αποχώρηση των στόπερ άφησε ένα μεγάλο κενό. Σίγουρα μέχρι στιγμής δεν φάνηκε. Όμως αλίμονο αν πάμε στα ντέρμπι και τα πλέι οφ, χωρίς ποιοτικές λύσεις στην άμυνα.
2. Η διαχείριση της πίεσης
Πολλοί ειδήμονες του ποδοσφαίρου, θεωρούν ότι οι μεγάλες ομάδες ξεχωρίζουν από τον τρόπο που διαχειρίζονται την πίεση, ιδιαίτερα στα ντέρμπι. 4 από τα 6 παιχνίδια που ακολουθούν είναι με ομάδες που θα αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη 6άδα (Ερμής, ΑΕΛ, Απόλλων, Αποέλ). Η ομάδα αυτή την στιγμή, είναι εντός στόχων. Όμως θα κληθεί να δώσει τα ντέρμπι ξέροντας πλέον ότι οφείλει να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Από εκεί και πέρα, στα play off, θα έχουμε ένα δεύτερο μίνι πρωτάθλημα, με δύσκολους και σημαντικούς αγώνες! Ο τρόπος που θα διαχειριστεί τα παιχνίδια αυτά, θα καταδείξει και την ποιοτική στάθμη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
3. Η βελτίωση της απόδοσης
Μπορούμε να παίξουμε καλύτερη μπάλα; Ή τουλάχιστον να αυξήσουμε χρονικά τα καλά μας διαστήματα σε ένα αγώνα; Αν το πετύχουμε αυτό τότε μπορούμε να προσδοκούμε σε κάτι καλύτερο. Γιατί τα περιθώρια υπάρχουν. Και κάθε ομάδα οφείλει να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σίγουρα καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοση μας στα τελευταία στάδια του αγώνα, καταφέρνοντας μάλιστα να σκοράρουμε και στα 3 τελευταία παιχνίδια, στην εκπνοή. Αυτό σημαίνει καλύτερη διαχείριση και πίστη στον στόχο. Η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Η πιο ορθολογική αξιοποίηση των επιθετικών προσπαθειών, θα συνδράμει σημαντικά στον τελικό στόχο.
4. Βελτίωση στις στατικές φάσεις
Αυτές κρίνουν συχνά πυκνά και καθοριστικούς αγώνες. Φανήκαμε να υστερούμε στον τομέα αυτό. Τα καλά κτυπήματα σε φάουλ και κόρνερ πρέπει να αυξηθούν ώστε να αυξηθούν και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός γκολ. Είδαμε πόσο σημαντικό ήταν το γκολ-φάουλ του Κιρμ στον αγώνα με την Σαλαμίνα. Ο Σλοβένος μαζί με τον Ράμος και τον Μαργκάσα αλλά και τον Οικονομίδη που έχει καλό μακρινό σουτ, μπορεί να προσφέρουν λύσεις αλλά και πλουραλισμό στις εκτελέσεις.
5. Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα
Τα λάθη είναι μέρος της ζωής και του ποδοσφαίρου αναπόφευκτα.. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να βελτιωνόμαστε. τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο. Η διαχείριση της ομάδας και του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά θα είναι καταλυτική στην επίτευξη ή όχι του τελικού στόχου. Η στήριξη στην ομάδα και στην κάθε μονάδα είναι πλέον μονόδρομος.






