ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝέο φιάσκο ΚΟΠ με το ρατσιστικό πανό «Refugees Go...

Νέο φιάσκο ΚΟΠ με το ρατσιστικό πανό «Refugees Go Home»

Σε ένα εκτενές και εμπεριστατωμένο άρθρο/έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Χαραυγή της περασμένης Κυριακής 27/09/2015, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χατζηαντώνης , ξεσκεπάζει το φιάσκο που παίχτηκε (που αλλού;) στην ΚΟΠ , σε σχέση με την ανάρτηση ρατσιστικού πανού από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα με την ΑΕΚ με την αναφορά «Refugees Go Home», για τους πρόσφυγες της Συρίας.

Bet on Alfa

Ο δημοσιογράφος παρουσιάζει τα γεγονότα, τις σχετικές πρόνοιες των Κανονισμών, αλλά και το ποια απάντηση έλαβε από τους αρμοδίους της ΚΟΠ για το ζήτημα. Φιλοξενεί επίσης και τις δηλώσεις δύο νομικών , του Γιώργου Χριστοφίδη και Χριστόφορου Χριστοφή που σχολιάζουν την απόφαση της ΚΟΠ.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι το εξής:

Εάν το πανό ήταν ρατσιστικό τότε θα υπήρχε προηγούμενο για τον ΑΠΟΕΛ και την επόμενη φορά η ποινή θα έπρεπε να είναι 50,000 ευρω και κεκλεισμένων. Εαν υπάρξει τρίτη παράβαση η  Δικαστική Επιτροπή  τιμωρεί το σωματείο με περισσότερους από ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και/ή απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας και/ή κατακύρωση αγώνα και/ή αφαίρεση βαθμών και/ή αποκλεισμό από τη διοργάνωση.

Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο το ΑΠΟΕΛ παραδέχθηκε ότι το συμβάν ήταν ρατσιστικό και μάλιστα καταδίκασε το γεγονός.

Το ζητούμενο ήταν να μην καταδικαστεί ο ΑΠΟΕΛ για ρατσιστική συμπεριφορά διότι θα είχε στους ώμους ένα προηγούμενο.

Γράφει ο Χατζηαντώνης:

«Τα δεδομένα, πάντως, που σχετίζονται με το περιστατικό είναι αρκούντως διαφωτιστικά:
Καταρχήν το συμβάν καταδικάστηκε από την εταιρεία ΑΠΟΕΛ. Σε πρώτο στάδιο ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση στο λογαριασμό της στο Facebook: «Η ανάρτηση πανό στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ από μεμονωμένα άτομα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, ουδεμία σχέση έχει με τις αξίες και τα ιδανικά της πλειοψηφίας του κόσμου μας».

Ακολούθως ανακοινώθηκε η απόφαση για συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στην εθελοντική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) με την ονομασία «#90minsForHope- UNITED FOR REFUGEES», που γίνεται σε συνεννόηση με την UEFA.

Για το σκοπό αυτό δόθηκε μέρος των εισπράξεων από τον αγώνα της ομάδας με τη Σάλκε, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

«Με τον πιο πάνω έμπρακτο τρόπο η εταιρεία ΑΠΟΕΛ αποδεικνύει τη θέση και την ευαισθησία της σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Οποιεσδήποτε άλλες θέσεις ή ενέργειες δεν εκπροσωπούν την εταιρεία και ως εκ τούτου διαχωρίζει τη θέση της. Η πληγή της προσφυγιάς είναι ανοικτή στην Κύπρο και πρέπει όλοι να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα» προσέθετε στη σχετική ανακοίνωση.
Θα πρέπει να επισημάνουμε, επίσης, ότι το περιστατικό καταδικάστηκε έντονα ως ρατσιστικό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΠΟΕΛ, Νεκτάριο Πετεβίνο, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αστρα (σ.σ. την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου).

Εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το περιστατικό η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, συνέλαβε ένα πρόσωπο ηλικίας 21 χρόνων και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν 61χρονο, ο οποίος καταζητείται, καθώς φαίνεται να εγκατέλειψε το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία, όπου αναζητήθηκε.

Οι πιο πάνω ενέργειες αφορούν, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, «διερευνώμενη υπόθεση που αφορά αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου περί της καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας από το ΤΑΕ Λάρνακας». Ο συλληφθείς οδηγήθηκε προχθές Παρασκευή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο όρισε ακρόαση της υπόθεσης για τις 14 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα εξέδωσε διάταγμα αποκλεισμού του νεαρού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση. Υπενθυμίζουμε, τέλος, την καταγγελία στην οποία προέβη ο ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Παρατηρητήριο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία (RAXEN), Δρ Νίκος Τριμικλινιώτης, προς την Επίτροπο Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, για το περιστατικό.
Τα δεδομένα δεικνύουν ότι όλοι κάνουν λόγο για ρατσιστικό πανό.
Ολοι πλην των αρμόδιων οργάνων της ΚΟΠ…»

Δηλαδή ενώ όλοι, ο κόσμος, το ΑΠΟΕΛ, και η αστυνομία εξέλαβαν το πανό ως ρατσιστικό, η ΚΟΠ το εξέλαβε ως πολιτικού περιεχομένου!

Μάλιστα ο επικεφαλής πειθαρχικός εισαγγελέας Στέλιος Νικολάου αρνήθηκε να εξηγήσει το σκεπτικό της παραπομπής ενώ ο Ανθούλης Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ είπε ότι δεν σχολιάζει… Ο δε Αθλητικός Δικαστής, Αριστοτέλης Βρυωνίδης, εξήγησε πως επέβαλε ποινή βάσει του κατηγορητηρίου που είχε ενώπιόν του.

Τώρα σε ότι αφορά τις απόψεις των δύο νομικών Γιώργου Χριστοφίδη και Χριστόφορου Χριστοφή και οι δύο συμφώνησαν ότι το πανό ήταν ρατσιστικού περιεχομένου.

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στο σύνδεσμο πιο κάτω.

Haravgi 27-09-2015 pgs 24 25

Αξίζει το κόπο να διαβαστεί.

Autoremarketing

Bet on Alfa