ΑρχικήΔΗΜΟΦΙΛΗΜέλος v. Μέτοχος.

Μέλος v. Μέτοχος.

Με αφορμή το άρθρο του Χριστόφορου Χριστοφή που προτείνει τη λύση εταιρείας ως όχημα αναδιάρθρωσης και οικονομικής ανάκαμψης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, λάβαμε πολλά ερωτήματα από αναγνώστες σε σχέση με την λειτουργία της εταιρείας σε αντιδιαστολή με αυτή του σωματείου.

Bet on Alfa

Σε μία σειρά από άρθρα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα και να ενημερώσουμε ορθά τους αναγνώστες μας, αφού δυστυχώς επικρατεί άγνοια γύρω από το σχετικό θέμα με αποτέλεσμα να μένουμε στους τίτλους (συνθήματα) χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά το περιεχόμενο.

Ποια είναι λοιπόν τα δικαιώματα του μέλος του σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ;

Αν δούμε το καταστατικό μας και το σχετικό νόμο που διέπει τα σωματεία (περί Σωματείων Νόμο), το μόνο ουσιαστικό δικαίωμα του μέλους ενός σωματείου είναι να παρευρίσκεται στις γενικές συνελεύσεις και να ψηφίζει είτε στις εκλογές Δ.Σ. είτε σε οτιδήποτε άλλο τεθεί προς ψηφοφορία. Το μέλος δεν έχει κανένα άλλο ουσιαστικό δικαίωμα.

Η υπόσταση του μέλους ενεργοποιείται κάθε δύο χρόνια ή όπως έχει έκτακτη γενική συνέλευση για να ακούσει και να ψηφίσει. Για αυτούς δε που ισχυρίζονται ότι οι εκλογές Δ.Σ. είναι ελεγχόμενες και αναφέρονται στο Δ.Σ. ως «διορισμένους» στην ουσία λένε ότι το μέλος του σωματείου ουσιαστικά δεν έχει κανένα ρόλο.

Σε αντιδιαστολή ένας μέτοχος σε μία εταιρεία έχει πολλά δικαιώματα τα οποία μάλιστα είναι κατοχυρωμένα από το Νόμο και στη περίπτωση που το Δ.Σ. της εταιρείας αρνείται να τα παραχωρήσει δικαιούται να τα εφαρμόσει δικαστικά.

Για παράδειγμα, στη περίπτωση εταιρείας το 1/10 των μετόχων μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας και εάν το Δ.Σ. αρνείται , τότε μπορεί τη γενική συνέλευση να την καλέσουν οι ίδιοι μέτοχοι. Μπορούν δηλαδή να υποχρεώσουν το Δ.Σ. να λογοδοτήσει ενώπιον του σώματος των μετόχων.

Ανάλογο δικαίωμα δεν υφίσταται στη περίπτωση των σωματείων. Ακόμα και εάν το 90% το μελών ενός σωματείου απαιτούν να γίνει γενική συνέλευση δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεωθεί το Δ.Σ. να την συγκαλέσει. Ούτε υπάρχει τρόπος νομικά να ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν και άλλα δικαιώματα που έχει ένας μέτοχος και τα οποία δεν έχει μέλος σωματείου τα οποία θα αναφέρουμε σε επόμενα άρθρα.

Autoremarketing

Bet on Alfa