ΑρχικήDaily NewsΤο ποδόσφαιρο ανθεί στην Κίνα!

Το ποδόσφαιρο ανθεί στην Κίνα!

Οι μεταγραφές των μεγάλων αστέρων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Κινεζικό πρωτάθλημα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Για να είμαστε όμως ειλικρινής αυτό που μας έκανε να ψάξουμε λίγο περισσότερο τι γίνεται πραγματικά στην μακρινή Κίνα, ήταν η πώληση του Απόστολου Γιάννου, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης στην Κινεζική Guangzhou R&F, έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων! Την ίδια στιγμή το κασέ του Έλληνα επιθετικού εκτοξεύτηκε από τις 180 χιλιάδες στα 1,5 εκατομμύρια.

Bet on Alfa

Ο Γιάννου δεν ήταν ο μεγάλος επιθετικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν είναι τυχαίο που καμιά λεγόμενη ‘μεγάλη’ Ελληνική ομάδα, δεν τον προσέγγισε μέχρι σήμερα. Όμως αυτή την στιγμή το κασέ του είναι εφάμιλλο των μεγάλων Ελλήνων ποδοσφαιρικών αστέρων (Μήτρογλου, Παπασταθόπουλου, Μανωλά).

Το κινεζικό πρωτάθλημα λοιπόν, δεν φημιζόταν ποτέ για το ψηλό του επίπεδο. Αντίθετα! Έγινε γνωστό ανά το παγκόσμιο για την διαφθορά και την άνθηση του στοιχήματος σε συνάρτηση των σκανδάλων για στημένους αγώνες που κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί.

Ο Γιάννης Τζούστας έγραφε στο Ελληνικό Βήμα: ‘Η Κίνα αρχίζει να δίνει δείγματα ότι αποτελεί το νέο Ελντοράντο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ιδανικός τόπος για όσους σταρ αντί ενός υψηλού χρηματικού τιμήματος είναι διατεθειμένοι να υποστούν το χαμηλό αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος, τις μέτριες γηπεδικές συνθήκες, τη δυσκολία προσαρμογής στον κινεζικό τρόπο ζωής. Και όλα αυτά σε ένα άθλημα που μέχρι στιγμής υπολείπεται σε δημοτικότητα του πινγκ πονγκ, του μπάντμιντον, του βόλεϊ και του μπάσκετ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης’.

 Το χρήμα λοιπόν αποτελεί το μεγάλο δέλεαρ των σύγχρονων ποδοσφαιρικών σταρ. Και στην Κίνα ρέει άφθονο. Την ίδια στιγμή που ο μέσος μισθός στην Κίνα κυμαίνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες των ομάδων, ρίχνουν τεράστια ποσά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο για να προσελκύσουν μεγάλους ποδοσφαιρικούς αστέρες. Κλασσικό παράδειγμα ο Εζεκιέλ Λαβέτσι ο οποίος αποχώρησε από την γαλλική Παρί για κάποια Κινεζική Χαμπέι (!) έναντι ετήσιας αμοιβής 13 εκατομμύριων ευρώ! Όχι πως οι Άραβες ιδιοκτήτες της Γαλλικής ομάδας είχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά το να πάρεις 30 εκατομμύρια, για ένα ποδοσφαιριστή που δεν είναι βασικός και ζει στην σκιά των Ιμπραίμοβιτς-Καβάνι, δεν είναι και λίγα.

 Τι είναι όμως αυτό που προκάλεσε την έκρηξη των τελευταίων μηνών; Ουσιαστικά η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να εξυγιάνει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Η μεγάλη σήψη και η διαφθορά στο Κινεζικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα προκάλεσε κατακόρυφη πτώση ενδιαφέροντος και μεγάλες οικονομικές ζημιές για τις ομάδες. Το άθλημα οδηγήθηκε σε γενική ανυποληψία σε βαθμό που ακόμη και η κρατική τηλεόραση είχε σταματήσει τη μετάδοση των αγώνων!  Έδωσε λοιπόν (σημ. η κυβέρνηση) ξεκάθαρες εντολές προς τους πάμπλουτους ιδιοκτήτες των ομάδων να επενδύσουν προσελκύοντας κορυφαίους παίκτες του κόσμου.  Ταυτόχρονα το Κινεζικό πρωτάθλημα ενισχύθηκε με  την μαζική κάθοδο έμπειρων ξένων προπονητών.

Η επιλογή των ξένων φαίνεται να ανταποκρίνεται περισσότερο στη διάθεση των ομάδων και των υπευθύνων του κινεζικού ποδοσφαίρου να μπολιαστεί το πρωτάθλημα με διαφορετικές εμπειρίες και πρακτικές ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των νέων παικτών.

Ένας νέος λοιπόν ποδοσφαιρικός παράδεισος ανατέλλει στην μακρινή Κίνα. Και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, πως θα εξελιχτεί αυτή η ιστορία τα επόμενα χρόνια… Γιατί ως γνωστό, το χρήμα αποτελεί τον κύριο μοχλό κίνησης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Πηγές: Το Βήμα, sport24.gr

Autoremarketing

Bet on Alfa