ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣυμβόλαια ύψους 2,5 εκ. ευρώ για τον κουμπάρο και...

Συμβόλαια ύψους 2,5 εκ. ευρώ για τον κουμπάρο και συνέταιρο του Αβέρωφ

Ερωτήματα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Bet on Alfa

Ο κουμπάρος και συνέταιρος του Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Κούμας, είναι το πρόσωπο πίσω από τις πέντε εταιρείες οι οποίες διατηρούν συμφωνίες με τη CYTA ύψους 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο για την αγορά δικαιωμάτων ξένων πρωταθλημάτων και την παραγωγή τηλεοπτικών αγώνων, για τις οποίες κάνει αναφορά ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στις δύο τελευταίες Ετήσιες Εκθέσεις του (2014 και 2015).

Την εμπλοκή του Γ. Κούμα επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο Οδ. Μιχαηλίδης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Μετά την εξέλιξη αυτή το θέμα λαμβάνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, ενώ ήδη τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν στοιχεία κατά πόσο αυτά τα ποσά έχουν δηλωθεί στο φόρο αλλά και κατά πόσο ο Γιώργος Κούμας έχει εμπλοκή και σε άλλα συμβόλαια μεταξύ της CYTA και της ΚΟΠ.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια κατά την εξέταση της Ετήσιας Εκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2015.

Στην Εκθεση γίνεται αναφορά σε μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ το οποίο εμπλέκεται σε εταιρείες οι οποίες έχουν συμβόλαια με τη CYTA ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο Οδ. Μιχαηλίδης, πρόκειται για τον Γ. Κούμα, ο οποίος ως γνωστό είναι κουμπάρος αλλά και συνέταιρος (στην G. KOUMAS INVESTMENTS) του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι παρόμοια αναφορά υπήρχε και στην Ετήσια Εκθεση για το 2014.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ε. Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε ως «παράδοξο» ότι η κυβέρνηση από τη μια θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη CYTA και από την άλλη σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει πολύ στιβαρές πολιτικές πλάτες, ιδιαίτερα όταν η CYTA αποφασίζει να προχωρήσει σε αναθέσεις και χαλαρώσεις για να βολευτούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς έχουν την εύνοια της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Επίσης, εντός της συνεδρίας η Ε. Χαραλαμπίδου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΣ της CYTA, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, να καταθέσει στοιχεία, πόσα χρόνια συνεργάζεται ο Γ. Κούμας με τη CYTA, εάν εμπλέκεται σε άλλες συμφωνίες της CYTA με την ΚΟΠ, καθώς και κατά πόσο αυτά τα ποσά είναι δηλωμένα στο φόρο εισοδήματος.

Εταιρείες σε Σεϋχέλλες και Βρετανικές Παρθένες Νήσους

Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Γενικού Ελεγκτή οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με τον Γ. Κούμα είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό (σε Σεϋχέλλες και Βρετανικές Παρθένες Νήσους), ενώ «δεν φαίνεται να υπάρχουν στην κατοχή της Αρχής επίσημα στοιχεία για τους μετόχους/διευθυντές των εταιρειών αυτών».

Το 2015 η CYTA κατέβαλε ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ξένων πρωταθλημάτων από μεσάζοντες/αντιπροσώπους. Από αυτά 1,26 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σε πέντε εταιρείες οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με τον Γ. Κούμα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην Εκθεση «το πιο πάνω άτομο είναι ιδιοκτήτης άλλης εταιρείας, η οποία ασχολείται με την παραγωγή τηλεοπτικών αγώνων, με αποτέλεσμα το ύψος των συναλλαγών του με τη Cytavision να ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ».

Ακόμη ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι στα μέσα της αθλητικής περιόδου 2014/15 η CYTA συνήψε συμφωνίες με εταιρεία του Γ. Κούμα) «με υψηλό κόστος» ως συνεπακόλουθο της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου (ΠΗΓΗ)

Autoremarketing

Bet on Alfa