ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦιάσκο Ιωνά η κάρτα φιλάθλου καταγγέλει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Φιάσκο Ιωνά η κάρτα φιλάθλου καταγγέλει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

“Χρειάζεται πρόληψη και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της βίας, όπως η κοινωνική περιθωριοποίηση, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Χρειάζεται σωστή αγωγή ξεκινώντας από την παιδική ηλικία”

Σε φιάσκο καταλήγει η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα φιλάθλου καταγγέλλει ο Χρίστος Χριστοφίδης σε δηλώσεις του στην “Κυριακάτικη Σημερινή”. Αναφέρει επίσης ότι η προχειρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση καταλήγει σε λογαριασμό 8 εκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος χωρίς να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα λόγω προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Bet on Alfa

Ο Χρίστος Χριστοφίδης απαντούσε σε ερωτήσεις της στήλης “Ρινγκ”

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο από το Sigmalive

 

Ερωτήσεις:

1) Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου για την κάρτα οπαδού, που ήδη ψηφίστηκε;

2) Μπορεί το μέτρο αυτό όντως να εξαλείψει τις αιτίες που γεννούν τη βία στα γήπεδα;

3) Φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της ανωνυμίας στα γήπεδα. Την ίδια ώρα, μερίδα ποδοσφαιρόφιλων εκφράζουν φόβους για φακέλωμα με πολιτικές προεκτάσεις. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αν γίνει λανθασμένη χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;

Απαντήσεις Χρίστου Χριστοφίδη

1. Η νομοθεσία είναι ευρύτερη. Η κάρτα φιλάθλου κόλλησε στην ακύρωση από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, της προσφοράς για την αγορά του τεχνικού εξοπλισμού. Υπάρχει, όμως, ένας πολύ βαθύτερος λόγος: πρόκειται για μια πολύ πρόχειρη νομοθεσία, που έγινε και ψηφίστηκε σε ενάμιση μήνα. Σε ενάμιση μήνα, γιατί βιάζονταν να εφαρμοστεί αμέσως και δύο χρόνια μετά δεν εφαρμόζεται. Πρόκειται για ένα τεράστιο φιάσκο, με πρωταγωνιστές την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Επίσης πρόνοιες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και παράνομες (όπως οι υπερβολικές ποινές ή η προληπτική απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους από την αρμόδια Αρχή). Προσθέστε το φιάσκο με την ανάθεση στην ΚΟΠ, που τελικά ναυάγησε, προσθέστε το πολύ μεγάλο κόστος (η προσφορά είναι κόστους περίπου 8 εκατομμυρίων) που κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα πληρώσει ο φίλαθλος, και τα ερωτήματα είναι πολλά και βασανιστικά. Την προχειρότητα των κυβερνώντων πληρώνει το άθλημα, τα σωματεία και θα πληρώσει (κυριολεκτικά) ο φίλαθλος κόσμος.

2. Εδώ βρίσκεται η ουσία της δικής μας διαφωνίας. Η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κοινωνικά φαινόμενα όπως η βία, η οποία σχετίζεται με τον αθλητισμό. Δείτε τι έγινε πρόσφατα στο Euro2016: ενώ υπήρχαν γήπεδα φρούρια, είχαμε τα χειρότερα επεισόδια εκτός γηπέδων και το πρωτάκουστο να διακόπτεται προσωρινά αγώνας λόγω επεισοδίων. Χρειάζεται πρόληψη και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της βίας, όπως η κοινωνική περιθωριοποίηση, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Χρειάζεται σωστή αγωγή ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Οι κυβερνώντες έφτιαξαν σε λίγες μέρες μια πρόχειρη νομοθεσία για να δείξουν ότι κάτι κάνουν, μετά τα γνωστά επεισόδια στο ΑΕΛ- ΑΠΟΕΛ, αλλά με μηδενικό αποτέλεσμα. Προτείναμε τη δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής για τη Βία, που σχετίζεται με τον αθλητισμό, στα πρότυπα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, και οι κυβερνώντες την αγνόησαν προκλητικά. Τα όσα προηγήθηκαν με την προσπάθεια να δοθεί η κάρτα στην ΚΟΠ και το πολύ υψηλό κόστος αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, γεμίζουν με ερωτήματα τον Κύπριο πολίτη.

3. Η ανωνυμία υπήρχαν πολλοί τρόποι να καταργηθεί χωρίς να γίνεται μαζικό φακέλωμα πεποιθήσεων και προτιμήσεων των πολιτών. Μας έλεγαν ότι η κάρτα έλυσε τα προβλήματα στην Ελλάδα και πέρσι παραλίγο να τιναχθεί το ελληνικό πρωτάθλημα στον αέρα. Υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία απαγόρευση κάλυψης του προσώπου εντός γηπέδου. Ερωτώ: εφαρμόζεται η νομοθεσία; Πώς στα επεισόδια στο Απόλλων – Ανόρθωση πέρσι, στις τηλεοπτικές εικόνες όλοι οι χούλιγκαν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα; Δύο χρόνια μετά την προγραμματισμένη εφαρμογή της νομοθεσίας, η εν λόγω νομοθεσία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα. Γιατί τόση βιασύνη και προχειρότητα; Γιατί δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία δύο χρόνια μετά; Γιατί τόσος πόλεμος να πάει η κάρτα στην ΚΟΠ; Γιατί τόσο υψηλό το κόστος εφαρμογής; Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Και το σημαντικότερο όλων: ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλο αυτό το φιάσκο;

Στην ίδια στήλη της εφημερίδας έκανε δηλώσεις και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Autoremarketing

Bet on Alfa