ΑρχικήDaily NewsΑθλητική δημοσιογραφία και δεοντολογία

Αθλητική δημοσιογραφία και δεοντολογία

Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, άρχισε ξανά το άσπρο να γίνεται μαύρο. Είναι πραγματικά “φανταστικό” το πως μια σειρά από πολύ σοβαρές καταγγελίες από μέρους του ΔΣ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ανάχθηκε από κάποιος σε διαφορά της ομάδας μας με άλλο ποδοσφαιρικό σωματείο.

Bet on Alfa

Ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αναφέρθηκε στην μεσημεριανή συνέντευξη τύπου σε σωρεία περιπτώσεων που καθιστούν τον τρόπο που διεξάγεται το άθλημα στην Κύπρο, τουλάχιστον προβληματικό, στον Supersport Fm έκριναν σκόπιμο, λέγοντας μισές αλήθειες να δημιουργήσουν θέμα ανάμεσα σε ΟΜΟΝΟΙΑ και Ερμή. Λες και στο προσκήνιο ήταν απλά η φάση του 90+2, στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έψεξε τα κακώς έχοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου μας, παραθέτοντας με τεκμηριωμένο τρόπο στοιχεία και δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε δηλώσεις του ίδιοι του προέδρου της ΚΟΠ αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή την “ιστορία” με τους κόκκινους φακέλους.
Αντίθετα δεν έκανε καμία αναφορά στην ομάδα του Ερμή Αραδίππου. Ανέφερε απλά δύο περιστατικά (ανάμεσα σε πολλά άλλα), όπου κατά την άποψη του σωματείου, λειτουργοί του αθλήματος, ενήργησαν με αντιδεοντολογικό τρόπο. Και αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις Μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας και Παρατηρητή Αγώνα. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από την ομιλία του Αντώνη Τζιωνή:

  • Μήπως θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι αρχικά ορίστηκε άλλος διαιτητής για το παιγνίδι και κατόπιν παρέμβασης μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας, άλλαξε την τελευταία στιγμή;
  • Το πιο πρόσφατο κατόρθωμα. Έχει παραπεμφθεί στη Δικαστική ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας μας, κ. Νίκος Νταμπίζας, για δήθεν αντιαθλητική συμπεριφορά στον αγώνα με τον Ερμή. Αν είναι δυνατό! Η αλήθεια είναι η ακόλουθη. Ο κ. Νταμπίζας, όπως πάντοτε με την κόσμια συμπεριφορά που τον χαρακτηρίζει, συζητούσε με τον διαιτητή του αγώνα και ο κ. Φανιέρος, αναίτια, τον τράβηξε βίαια. Ο κ. Νταμπίζας σε καμία στιγμή, ούτε διαπληκτίστηκε, ούτε αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό το περιστατικό, ο κ. Ζουβάνης Κίργιας, παρατηρητής του αγώνα, θεώρησε καλό να το αναφέρει, καταγράφοντας πως κ. Νταμπίζας διαπληκτίστηκε με τον πρόεδρο του Ερμή.

Από που ως που, προέκυψε το μέγα ζήτημα μεταξύ Λούκα Φανιέρου και ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μόνο στον συγκεκριμένο ραδιοσταθμό μπορούν να μας εξηγήσουν. Το συμβάν της “φυσούνας”, στο ΕΡΜΗΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν το μοναδικό; Γιατί πριν μερικές ημέρες στην “φυσούνα” ενός άλλου παιχνιδιού, ακούστηκε ότι έλαβαν χώρα σημεία και τέρατα. Ως δια μαγείας, ο παρατηρητής δεν είδε τίποτε… Αυτή την ανομοιομορφία είναι που καυτηρίασε ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ…

Εμείς δεν είμαστε σε θέση, να κάνουμε μαθήματα δεοντολογίας σε κανένα. Οι ακροατές όμως και οι φίλαθλοι γενικότερα μπορούν να κρίνουν με αντικειμενικότητα τα τεκταινόμενα…
Αυτό που επιχειρήθηκε το μεσημέρι όμως, στον συγκεκριμένο ραδιοσταθμό, ήταν (στα πλαίσια της όποιας ακροαματικότητας;) να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα, με μια σειρά από “υποθετικά ερωτήματα” τα οποία ουδέποτε τέθηκαν από την επίσημη ΟΜΟΝΟΙΑ. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ερμή έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο είναι σε όλους γνωστό. Γι’ αυτό και δεν προκαλούν έκπληξη τα όσα ακούστηκαν…
Ταυτόχρονα ο τρόπος που χειρίστηκαν την συνέντευξη οι δημοσιογράφοι και τα όσα έχουν αναρτηθεί στην συνέχεια στην ιστοσελίδα του σταθμού, είναι σίγουρα άξια σχολιασμού. Όπως άξια σχολιασμού είναι και η “υποδειγματική σιωπή” τους, στις δηλώσεις-απειλές, στην στοχοποίηση ανθρώπων και στην διαστρέβλωση των κανονισμών διαιτησίας.

Τέτοιου είδους σοβαρότατες καταγγελίες, δεν προσφέρονται για “ραδιοφωνικά πανηγύρια” και παρορμητικές συνεντεύξεις. Όχι τουλάχιστον από media που πραγματικά ενδιαφέρονται για την πρόοδο και την ευημερία του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Εκτός και αν κάποιοι κρίνουν ότι τα πάντα βαίνουν καλώς. Μια σεβαστή άποψη μεν, με την οποία διαφωνούμε κάθετα δε!

Δύο συμπεράσματα, ως κατακλείδα.

Πρώτο. Ο πόλεμος θα είναι ολομέτωπος. Καλή δύναμη και καλά στομάχια. Πρέπει να αντέξουμε για το καλό της ομάδας μας και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Δεύτερο. Στα πλαίσια της αλλαγής πλεύσης του ΔΣ, καλό θα ήταν να αξιολογηθεί και ο τρόπος που τα διάφορα ΜΜΕ, χειρίζονται τα καυτά προβλήματα του ποδοσφαίρου μας. Είμαστε σε μια εποχή, που οι απόψεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μπορούν να φτάσουν σε κάθε γωνία του πλανήτη, με διάφορους τρόπους. Από την στιγμή λοιπόν που ο πόλεμος ξεκίνησε, είναι καιρός να διαλέξουμε και συμμάχους.

Autoremarketing

Bet on Alfa