ΑρχικήOFF THE RECORDΧρονικό: ΟΜΟΝΟΙΑ... η πρώτη Κυπριακή ομάδα που πήγε εξωτερικό...

Χρονικό: ΟΜΟΝΟΙΑ… η πρώτη Κυπριακή ομάδα που πήγε εξωτερικό προετοιμασία!

“Όταν οι υπόλοιποι έκαναν ακόμη προετοιμασία στις αμμουδιές του Βαρωσιού, η Ομόνοια πήγαινε στο εξωτερικό”

Bet on Alfa

Ανακατεύοντας την ιστορία της ομάδας μας, μόνο ενδιαφέροντα πράγματα μπορούμε να βρούμε και συνεχώς μαθαίνουμε και κάτι που δεν ξέραμε. Οι ιστορίες που μπορούν να μας διηγηθούν οι ζωντανοί θρύλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαχρονικά είναι ατέλειωτες.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία πτυχή της ιστορίας μας που αφορά τις προετοιμασίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο εξωτερικό διαχρονικά.

Πρώτη λοιπόν Κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα που ταξίδευσε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στο εξωτερικό ήταν η ΟΜΟΝΟΙΑ. Με το ημερολόγιο να γράφει 1972 η ΟΜΟΝΟΙΑ έκανε ταξίδι στη Βουλγαρία αποκλειστικά για προετοιμασία. Ήταν η χρονιά εκείνη (η μοναδική) που η ομάδα μας πήρε το εισιτήριο για να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική Ελλάδος.  Χαρακηριστικά ο Κωστάκης Πούλλος δήλωσε πως «Η Ομόνοια είχε υπεροχή έναντι των άλλων κυπριακών ομάδων. Όταν οι υπόλοιποι έκαναν ακόμη προετοιμασία στις αμμουδιές του Βαρωσιού, η Ομόνοια πήγαινε στο εξωτερικό». 

Εκείνο το καλοκαίρι του 1972, η Βουλγαρία θεωρήθηκε πως θα ήταν πολύ καλός προορισμός για προετοιμασία. Ο τότε προπονητής ήταν ο Βασίλ Σπάσοφ, Βουλγαρικής καταγωγής, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της χώρας προετοιμασίας. Όπως διηγείται ο θρύλος Νίκος Χαραλάμπους (που ήταν παρόν σε εκείνο το πρώτο ταξίδι). «Είχαμε καλές σχέσεις με τους Βούλγαρους και ήταν και φτηνά. Μας έβλεπαν σαν κάτι σπουδαίο οι ντόπιοι, αφού δεν πήγαιναν συχνά ξένοι εκεί». 

Με εξαίρεση το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και 1975 η ΟΜΟΝΟΙΑ μέχρι το 1993 επέλεγε τη Βουλγαρία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. (Για την ιστορία, το 1975 η ομάδα έκανε προετοιμασία στο English School λόγω της μεγάλης οικονομικής καταστροφής που επέφερε ο πόλεμος). Μαζί με το 1996… 21 φορές στο σύνολο πήγε Βουλγαρία! Λίγο το ότι βρισκόταν στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, λίγο το χαμηλό κόστος συνέθεταν τον ιδανικό προορισμό για βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο γνωστός σε όλους μας θρύλος της ομάδας Μιχαλάκης Κυριάκου πάνω σε αυτό είχε δηλώσει πως :«Κόστιζε 30 δολάρια το άτομο την ημέρα, με όλα μέσα, φαγητό, προπόνηση και διαμονή. Είχε και απευθείας πτήση, έτσι βόλευε»

«Ήμασταν σαν φιλοξενούμενοι των ομάδων τους. Ήταν πολύ καλές εμπειρίες. Μέναμε σε ξενοδοχείο, συνήθως σε κάποια απόσταση από τα γήπεδα»… Είχε πει μεταξύ άλλων και ο Ανδρέας Κανάρης.

Ο Πρόκοπ… “χάλασε” την παράδοση της Βουλγαρίας

Το 1994 με προπονητή τον Γκερντ Πρόκοπ, η ΟΜΟΝΟΙΑ επέλεξε Ρουμανία για την προετοιμασία της. Έπειτα η Τσεχία και η Σλοβακία, με την τελευταία να επιλέγεται 6 φορές μέσα σε 11 χρόνια.

Χάουαρντ… αυτός που “έσπασε” το Ανατολικό μπλοκ και η ταλαιπωρία του Βέσκο

Χρονιά σταθμός το 2001, με τον Χενκ Χάουαρντ στο πάγκο… Ένα προπονητικό κέντρο στις όχθες στου Ατλαντικού στο Βέλγιο… “Η περιοχή θύμιζε Αγία Νάπα”… όπως είχαν παραδεχθεί πολλοί που βρέθηκαν σε αυτή την αποστολή. Μάλιστα γνωστό είναι και το περιστατικό που ο Χάουαρντ πήγε στο δωμάτιο παίκτη που άργησε να κατέβει για προπόνηση και τον βρήκε αγκαλιά με μία αιθέρια ύπαρξη!  Ένα γεγονός που σημάδεψε εκείνη την αποστολή, απόρροια κακής οργάνωσης, ήταν η ταλαιπωρία που έτυχε ο Βέσκο Μιχαήλοβιτς. Δεν του επιτράπηκε η είσοδος στο Βέλγιο, επέστρεψε Κύπρο, εξέδωσε βίζα και επέστρεψε ξανά Βέλγιο.

Μικροπροβλήματα οργάνωσης σε αποστολές υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Το 2003 στη Σλοβακία με προπονητή τον Τόνι Σαβέφσκι, όπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής, τα φιλικά παιχνίδια κλείστηκαν μετά που μετέβη στη χώρα η ομάδα, ενώ ένα χρόνο μετά και πάλι στη Σλοβακία, ο προπονητής Φράντσισεκ Σμούντα συνάντησε την ομάδα στο προπονητικό κέντρο, παίρνοντας μαζί του εκεί τον γυμναστή, ο οποίος μέχρι τη στιγμή που συνάντησε τους παίκτες στην προετοιμασία, δεν ήταν καν γνωστό ποιος θα ήταν ο γυμναστής της ομάδας εκείνη τη σεζόν.

Γέλια σε περιστατικό Μαλέκου Vs Μιχαηλίδη

Σε μία αποστολή της ομάδας μας επί εποχής Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο προπονητής είχε βάλει νεαρό παίκτη να μαρκάρει στην προπόνηση στενά τον Μαλέκο. Ο νεαρός τον φλόμωσε στις κλωτσιές καθώς δεν πιανόταν ο Μάλε. Σε κάθε κλωτσιά ο Μιχαηλίδης υποδείκνυε play play play. Μετά από αρκετή ώρα και κλωτσιές, ο Μάλε εκνευρίστηκε και έκανε να φύγει γυρίζοντας στον προπονητή : «play μόνος σου», προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων.

Φίλαθλοι στο πλευρό της ομάδας το 2008

15-20 φίλαθλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με δάνεια και στερήσεις έκαναν το μεγάλο ταξίδι το 2008 για το Μάριμπορ της Σλοβενίας για να είναι δίπλα στις προπονήσεις της ομάδας.

Το 2009 ο Τάκης Λεμονής πήρε την ομάδα σε διπλή προετοιμασία, πρώτα αρχές Ιουνίου στην Ιταλία με μοναδικούς επαγγελματίες στην αποστολή τους Γραμμόζη, Πατσατζόγλου, Αλαμπί, Κασέκε, Βέντσελ, Ζλόγκαρ και Πάντιτς μαζί με αρκετούς νεαρούς, ενώ ακολούθως η ομάδα πήγε στο Σρουνς της Αυστρίας, εκεί όπου πήγε και το 2010.

Με αφεντικό τον Νεόφυτο Λάρκου, η Ομόνοια μετέβη το 2011 στην Οπαλένιτσα της Πολωνίας, εκεί όπου είχε τη βάση της η Εθνική Πορτογαλίας στο EURO 2012. Η Οπαλένιτσα, έτυχε να είναι μέχρι σήμερα ο επιθυμητός προορισμός προετοιμασιας, αν και φέτος η ομάδα θα πάει σε άλλη πόλη της Πολωνίας.

Πριν την πρώτη προετοιμασία στο εξωτερικό το 1972 υπήρξαν… τα φιλικά τουρ

Πριντο καλοκαίρι του 1972, η Ομόνοια είχε ξαναπάει στο εξωτερικό, αλλά για φιλικά τουρ. Το 1961 με προπονητή τον Τσακμάκοφ, η ομάδα πήγε για τρεις εβδομάδες τουρ στη Σοβιετική Ένωση, με την Ομόνοια να ενισχύεται με τον Πανίκο Κρυστάλλη, τον τερματοφύλακα της ΑΫΜΑ, Καρπή και τον Βάσο Αριστοτέλους της Νέας Σαλαμίνας.

Ένα χρόνο μετά η Ομόνοια έδωσε φιλικά στη Ρουμανία, ενώ το 1969 πραγματοποιήθηκε μεγάλο τουρ σε Βουλγαρία και Σοβιετική Ένωση, όπου οι πράσινοι έλαβαν μέρος και στο ποδοσφαιρικό τουρνουά της Σπαρτακιάδας.

«Το ταξίδι ήταν δώρο της διοίκησης. Πήγαμε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας για τη Σπαρτακιάδα. Μετά πήραμε το πλοίο για την Οδησσό και ακολούθως με λεωφορείο πήγαμε Μόσχα, Κράσνονταρ και Συμφερούπολη, όπου δώσαμε φιλικά, πριν επιστρέψουμε στην Κύπρο», θυμάται ο ποδοσφαιριστή τότε και νυν δημοσιογράφος, Νίκος Τσιαλής.

 

Autoremarketing

Bet on Alfa