Bet on Alfa
ΑρχικήΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΜουσκάλλης για Νταμπράουσκας: "Με σπουδές στην κοινωνιολογία και στην...

Μουσκάλλης για Νταμπράουσκας: “Με σπουδές στην κοινωνιολογία και στην φιλοσοφία , την ζωή θα την έχει φιλοσοφήσει σίγουρα”

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης ετοίμασε άρθρο με αναφορά στον προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βάλντας Νταμπράουσκας.

Bet on Alfa

“Προπονητής Ποδοσφαίρου: Η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική επένδυση των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων.

Το Βιογραφικό του προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βάλντας Νταμπράουσκας

Πολλές  φορές στο παρελθόν  ανέφερα στα άρθρα μου, καθώς και σε συζητήσεις με την κοινωνία, για την προπονητική διάσταση και την σημαντική συνεισφορά των προπονητών στην πρόοδο και ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου γενικά και ειδικά στην επιτυχία των Ποδοσφαιρικών συλλόγων. Όπως σε κάθε Οργανισμό ποικίλων δραστηριοτήτων, έτσι και σε μια ποδοσφαιρική, αθλητική ομάδα, ο ρόλος του ηγέτη , του προπονητή είναι τεράστιος, σημαντικός, πολύπλευρος και αποφασιστικός. 

Η εξεύρεση τέτοιων σημαντικών από κάθε άποψη προπονητών  είναι και δύσκολη και ριψοκίνδυνη. Συνήθως οι διάφοροι παράγοντες επιλέγουν τους προπονητές των ποδοσφαιρικών ομάδων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις επιτυχίες τους στην προηγούμενη διαδρομή τους, στην καριέρα τους. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ σύνθετο άθλημα και πολύπλευρη δραστηριότητα και διαφέρει από χώρα σε χώρα, θεωρώ ότι η επιλογή αρχηγού, ηγέτη, προπονητή αποτελεί μια πολύ δύσκολη και σημαντική επιλογή, η οποία στις πλείστες φορές καθορίζει και την επιτυχία ή αποτυχία των ομάδων. Έχω την ταπεινή άποψη ότι η επιλογή του προπονητή πρέπει να γίνεται  όχι μόνο με τα επιτυχή αποτελέσματα στις προηγούμενες ομάδες που έχει προπονήσει, αλλά οι παράγοντες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, προπονητή.

Ο προπονητής πρέπει να διαθέτει πολλές αρετές,  την προσωπικότητα, την κοινωνικότητα, την ευαισθησία, την κατανόηση , την αγάπη, την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια, την ανθεκτικότητα, την  μόρφωση, την γνώση ασφαλούς του αντικειμένου, την αυτοπεποίθηση, την υπερηφάνεια, την υπομονή και επιμονή , το όραμα. Όλα τα πιο πάνω προσωπικά στοιχεία του προπονητή δεν εξασφαλίζονται μόνο με τα ποδοσφαιρικά προπονητικά πτυχία και τις ποδοσφαιρικές γνώσεις, αλλά τις αρετές αυτές διαθέτει ο προπονητής από την παιδική και νεανική του ηλικία και διαδρομή του. Είναι επίκτητα στοιχεία τα οποία καθορίζουν ασφαλώς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του προπονητή.

Διάβασα στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στα Αθλητικά Θέματα την 1η Μαρτίου 2024, με την ευκαιρία της πρόσληψης προπονητής στην ΟΜΟΝΟΙΑ, το Βιογραφικό του Βάλντας Νταμπράουσκας, του νέου προπονητή της ποδοσφαιρικής της ομάδας. Οφείλω να  ομολογήσω ότι ο προπονητής αυτός, τον οποίο δεν γνωρίζω, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον Βιογραφικό  και μια προσωπική διαδρομή , η οποία με ενέπνευσε για να ασχοληθώ και να παρέμβω με το σημερινό μου άρθρο. Καταγράφω επακριβώς τι αναφέρει και  καταγράφει η εφημερίδα «Προπονητής πρώτης γραμμής έχοντας παίξει ποδόσφαιρο όσο όλοι μας! Η καλύτερα όσο  η πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων. Λίγο στην αλάνα , λίγο στο σχολείο και ποτέ σε ψηλό επίπεδο, ποτέ επαγγελματικά. Από κει και πέρα, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ότι τίποτα δε του χαρίστηκε.  Μορφώθηκε, εκπαιδεύτηκε και για να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να αποκτήσει δίπλωμα προπονητή ξενιτεύτηκε στην Αγγλία. Για να τα βγάλει πέρα, λέει , δούλεψε ως μπογιατζής, εφημεριδοπώλης, βοηθός σε νηπιαγωγείο και υπάλληλος σε σουπερμάρκετ!

Πληροφορίες που μπορεί να μην λένε τίποτα, μπορεί όμως να λένε και πάρα πολλά.

Με σπουδές στην κοινωνιολογία και στην φιλοσοφία , την ζωή θα την έχει φιλοσοφήσει σίγουρα. Γι’ αυτό και κάνει ταξίδια και διαβάζει βιβλία με μανία, όσο….διαβάζει και τους αντιπάλους του.»

Με αυτά τα λόγια, κατέγραψε το ενδιαφέρον οδοιπορικό στην στήλη των Αθλητικών του ο Φιλελεύθερος την 1η Μαρτίου 2024, του Βάλντας Νταμπράουσκας, ενός φιλόδοξου νέου από την Λιθουανία και ο οποίος γεννήθηκε το 1977 και πολέμησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να υλοποιήσει το όνειρο του , να γίνει επαγγελματίας προπονητής Ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι η προσωπική και όχι η προπονητική του διαδρομή μας ενδιαφέρει και στέλλει πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα στους νέους προπονητές μας και σ’ όλους οι οποίοι έχουν το ίδιο όραμα με τον Βάλντας Νταμπράουσκας, τον οποίο καλωσορίζουμε όπως και όλους τους προπονητές στην Κύπρο μας και στο Ποδόσφαιρο μας και του ευχόμαστε Καλές Επιτυχίες. Στο Ποδόσφαιρο ασφαλώς δεν κερδίζουν μόνο τα Βιογραφικά.

Στο Ποδόσφαιρο υπάρχουν ατέλειωτες συγκυρίες και δεδομένα. Όμως θεωρώ ότι ένας προπονητής με τέτοιο προσωπικό βιογραφικό και προσωπικότητα , είναι πιο κοντά στην επιτυχία παρά την αποτυχία.

Θα παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία και διαδρομή του Νταμπράουσκας στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στο Ποδόσφαιρο της Κύπρου. Ελπίζω και εύχομαι η ενδιαφέρουσα κοινωνική διαδρομή του, καθώς και οι ποδοσφαιρικές του γνώσεις και ιδέες να φωτίσουν και βοηθήσουν ακόμα περισσότερο το Ποδόσφαιρο του τόπου μας.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου”. 

Autoremarketing

Bet on Alfa