Bet on Alfa
ΑρχικήEURO 2024Οριστικά δεύτερη η Τουρκία με νίκη επί της Τσεχίας

Οριστικά δεύτερη η Τουρκία με νίκη επί της Τσεχίας

POWERED BY

Παρότι έπαιξαν με παίκτη παραπάνω για 70 λεπτά, οι Τούρκοι έπαιξαν και με τη φωτιά αφού θέλησαν να παίξουν… τόσο, όσο! Τελικά, έστω και στις καθυστερήσεις καθάρισαν (2-1) την πρόκριση στους «16» και έστειλαν τους Τσέχους σπίτι τους.

Πριν το ματς στο «Volksparkstadion» του Αμβούργου, η Τουρκία ήθελε δύο αποτελέσματα για να περάσει και θεωρούσε πιθανώς ότι θα τα καταφέρει χωρίς να ιδρώσει. Από την άλλη, η Τσεχία ήθελε μόνο νίκη για να «βγει» από τον 6ο όμιλο και με αυτή τη νοοτροπία βγήκε και στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που δεν… υπολόγιζε κανείς πριν τη σέντρα, ήταν την έκπληξη του τουρνουά, αφού την ίδια ώρα η Γεωργία νικούσε την Πορτογαλία και έβαζε φωτιά στο γκρουπ! Το τελικό 2-1 έστειλε τελικά τη γειτονική μας χώρα στους «16», αλλά μέχρι τις καθυστερήσεις του αγώνα αυτό μόνο σίγουρο δεν ήταν, αφού με ένα γκολ οι Τσέχοι περνούσαν και άφηναν στην τελευταία θέση την Τουρκία.

Ωστόσο, το… λογικό είναι αυτό συνέβη, η καλύτερη και πιο ποιοτική ομάδα ήταν αυτή που νίκησε και πέρασε στα νοκ άουτ για πρώτη φορά από το 2008 όταν και είχε φτάσει στα ημιτελικά. Αυτό βεβαίως μόνο χωρίς κόπο δεν έγινε, αφού παρότι η ομάδα του Μοντέλα βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω από το 20′ όταν και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μπαράκ, για πολλή ώρα στο ματς φλυαρούσε. Προηγήθηκε στο 51′ στην πρώτη της ουσιαστική φάση στο ματς με τον Τσαλχάνογλου, όμως γρήγορα η Τσεχία αντέδρασε και ισοφάρισε στο 66′ με τον Σούτσεκ. Κάπου εκεί το ματς έγινε ροντέο, οι Τσέχοι τα έπαιξαν όλα για όλα δίνοντας όσες δυνάμεις είχαν, όμως όταν αυτές πια είχαν στερέψει, έφαγαν και το δεύτερο γκολ από τον Τοσούν στις καθυστερήσεις, γκολ που έστειλε την Τουρκία οριστικά στη 2η θέση και πάνω στην Αυστρία στους «16».

Η ομάδα του Χάσεκ μπήκε πολύ δυνατά στο ματς με επιθετική διάθεση και πάθος, αλλά κρεμάστηκε από τον Μπαράκ στο 20λεπτο. Οι Τούρκοι πήραν την κατοχή μετά το δεκάλεπτο αλλά ελάχιστα πράγματα κατάφεραν, με τους Τσέχους να οπισθοχωρούν και να κλείνονται αποτελεσματικά στην άμυνά τους. Μετά το 25-30 μάλιστα ο ρυθμός έπεσε στα… Τάρταρα, με πολλά δυνατά μαρκαρίσματα, διακοπές για μικροτραυματισμούς και αρκετή γκρίνια και από τις δύο ομάδες. Γενικώς, το πρώτο ημίχρονο του ματς, δεν είχε πολύ ποδόσφαιρο, πέρα από κάποια μακρινά σουτ και ανολοκλήρωτες ενέργειες. Το σημαντικότερο που συνέβη είναι ότι ο Αντονίν Μπαράκ… κατάφερε να φάει δύο κίτρινες κάρτες σε 9 λεπτά (11′ – 20′) σε φάσεις με ελάχιστη σημασία και να καταδικάσει έτσι ουσιαστικά την ομάδα του. Αυτή πάντως ήταν που είχε και την μοναδική ευκαιρία του 45λεπτου, όταν στην αντεπίθεση του 45ου λεπτού, ο Γιούρασεκ δεν κατάφερε να νικήσει τον Γκιουνόκ στο τετ-α-τετ, μετά από ενέργεια του Σούτσεκ.

Περισσότερες φάσεις -μοιραία- είχε το β΄ μέρος, το οποίο ξεκίνησε με γκολ των Τούρκων. Μετά από φάση διαρκείας, ο Στάνεκ έδιωξε αρχικά το σουτ του Γιλντίζ από το ύψος του πέναλτι και ο Τσαλχάνογλου, στην εξέλιξη της φάσης, έκανε το 0-1 με δυνατό διαγώνιο σουτ από τα αριστερά. Στο 64′ οι Τσέχοι είχαν καλή στιγμή με την κεφαλιά του Κρέτσι, ενώ ένα λεπτό μετά η Τουρκία απάντησε με δική της μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από έξοχη ατομική ενέργεια του Γιλμάζ, ο Γκιουλέρ από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε «τσαφ». Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα ακόμη λεπτό αργότερα, η Τσεχία ξαναμπήκε στο ματς!

Ο Γκιουνόκ έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του μετά από διεκδίκηση με τον Χόρι, ο Ακαϊντίν έδιωξε σε πρώτο χρόνο πάνω στη γραμμή και ο Σούτσεκ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με δυνατό σουτ, κάνοντας το 1-1 που ακόμη δεν αρκούσε στην ομάδα του. Ως το φινάλε, οι Τούρκοι κράτησαν μπάλα έξυπνα, παρά τις προσπάθειες της Τσεχίας, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα και στις καθυστερήσεις βρήκαν και το 2-1 με μια υπέροχη ενέργεια του Τοσούν, για να πάρουν τη νίκη και να καθαρίσουν οριστικά, πανηγυρίζοντας την πρώτη τους παρουσία σε νοκ-άουτ Euro μετά από 16 χρόνια.