Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο ΠΑΣΚ, αναφορικά με τη συνάντηση με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ομάδων, για το ζήτημα με τους τέσσερις ξένους στις πεντάδες που αναμένεται να ισχύσει στο νέο πρωτάθλημα.
«Θύελλα διαμαρτυρίας» έχει σηκώσει η απόφαση της συμμετοχής των τεσσάρων ξένων στην αρχική πεντάδα των ομάδων της ΟΠΑΠ Basket League, για τη σεζόν 2024-2025.
Ο ΠΑΣΚ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, μέσω της οποίας απαντά σε διάφορα ερωτήματα και τονίζει πως ελπίζει οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή και το χρόνο συμμετοχής του.
Η ανακοίνωση:
Μετά την τελευταία μας ανακοίνωση και την παράκληση μας για συνάντηση του συνδέσμου καλαθοσφαιριστών με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ομάδων, δυστυχώς η απάντηση ήρθε μέσα από μία ανακοίνωση για άλλη μια φορά.
Είμαστε αναγκασμένοι λοιπόν και εμείς να απαντήσουμε μέσα από την δική μας ανακοίνωση σ’ αυτά τα εφτά σημεία τα οποία επικαλούνται οι εφτά αυτές ομάδες.
Σημείο πρώτο. Αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται εναντίον μας και ενάντια στα καλώς νοούμενα συμφέροντα μας. Μπορεί η απόφαση για τους τέσσερις ξένους να μην έχει σαν σκοπό την μείωση της αξίας και του ρόλου του Κύπριου καλαθοσφαιριστή και να είναι απλά μία γρήγορη, πρόχειρη και προσωρινή λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια σωματεία. Όταν όμως σαν αποτέλεσμα έχει τη μείωση του αγωνιστικού χρόνου του Κύπριου καλαθοσφαιριστή κατά το ήμισυ (από 80 εγγυημένα λεπτά σε 40 λεπτά), τότε αναπόφευκτα επηρεάζονται και τα «καλώς νοούμενα συμφέροντα μας».
Σημείο δεύτερο. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Άλλωστε εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και να προσπαθήσουμε με προτάσεις μας να βοηθήσουμε για να βρεθούν λύσεις.
Σημείο τρίτο. Θα μας συγχωρήσετε αλλά είναι το πιο άστοχο σημείο από αυτά που αναφέρονται. Μέσα σε αυτές τις 52 χώρες της FIBA βάλατε και τα μεγαθήρια σε σχέση με την Κύπρο. Τι εννοούμε με αυτό; Δεν μπορούμε να συγκριθουμε με χώρες πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά από την Κύπρο αλλά και που σίγουρα έχουν πιο πολλές ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Βέβαια μην ξεχνάμε πως όλες αυτές οι χώρες έχουν δεύτερη, τρίτη και τέταρτη κατηγορία που το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το δικό μας. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για τους γηγενείς καλαθοσφαιριστές. Το ορθό θα είναι να συγκριθούμε με τις 20 χώρες που πληθυσμιακά είναι πιο κοντά στην δική μας και να εξετάσουμε ποιές από αυτές έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και τα έχουν καταφέρει. Για παράδειγμα: Ισλανδία 1 Αμερικανός, Λουξεμβούργο 2 Αμερικανοί, Ρουμανία 5 Αμερικάνοι οι 3 στο παρκέ, Γεωργία 4 Αμερικάνοι οι 3 στο παρκέ και η υπερδύναμη Κροατία 4 Αμερικάνοι οι 2 στο παρκέ. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα που όταν μας ζητηθεί περαιτέρω ανάλυση μπορούμε να τα συζητήσουμε.
Σημείο τέταρτο. Θα συμφωνήσουμε με την πραγματικότητα των budget αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την αποδέσμευση των ξένων καλαθοσφαιριστών όταν οι ομάδες δεν έχουν πλέον κάποιο στόχο στο πρωτάθλημα. Εκεί εκτός από αλλοίωση πρωταθλήματος δείχνει και ξεκάθαρη ασέβεια προς τους υπόλοιπους παράγοντες που προσπαθούν να κρατήσουν το επίπεδο υψηλό. Τέλος όταν ομάδες αφήνουν απλήρωτους παίκτες και άλλα στελέχη τους μη τηρώντας τις συμφωνίες, τις υποχρεώσεις και τους κανόνες της ομάδας τους γίνονται αυτόματα από τους λιγότερο επιθυμητούς προορισμούς για τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή. Τότε η λύση τους θεωρούν ότι είναι η αύξηση και αναζήτηση των ξένων καλαθοσφαιριστών που δε γνωρίζουν τις συνθήκες της ομάδας. Αυτό λοιπόν για να αποφευχθεί προϋποθέτει έναν καλό σχεδιασμό από την αρχή της χρονιάς και όχι πρόχειρα σχέδια για να βγουν οι πρώτοι τέσσερις μήνες και μετά κανείς δεν ξέρει την συνέχεια.
Σημείο πέμπτο. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ομάδα που προστατεύει τα συμφέροντα μας περισσότερο ή αγαπάει λιγότερο ή περισσότερο το άθλημα. Γνωρίζουμε όμως βάση γεγονότων ότι υπάρχουν σωματεία με σοβαρό και λεπτομερή σχεδιασμό και σωματεία με μη δομημένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Σε αυτό είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ένα καινούργιο πιο μοντέρνο σχεδιασμό ώστε να αποφεύγουμε κάθε 1-2 χρόνια να βρίσκουμε αυτές τις χωρίς ουσία λύσεις.
Σημείο έκτο. Τίποτα δεν έγινε πίσω από κλειστές πόρτες λέτε. Μπορεί τίποτα να μην έγινε εν άγνοια των προέδρων αλλά έγινε εν άγνοια των Κυπρίων καλαθοσφαιριστών ενώ είχαμε εκφράσει την επιθυμία να συζητήσουμε πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Αντ’ αυτού η απόφαση πάρθηκε αγνοώντας τελείως το αίτημα μας και τώρα πρέπει να απολογηθούμε που αντιδρούμε. Όσο αφορά το δικαίωμα ψήφου είναι ακόμα ένα παράδειγμα του κακού και παλιού σχεδιασμένου μοντέλου που αναφέραμε. Εδώ πάλι μπορούμε να προτείνουμε λύσεις ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Σημείο έβδομο. Δεν επηρεάζεται η Εθνική ομάδα αναφέρεται. Σαφώς και επηρεάζεται. Αναμφισβήτητα η ετοιμότητα της εθνικής κρίνεται από την αγωνιστική ετοιμότητα των παικτών της. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των αγώνων της Εθνικής δεν προβλέπει μεγάλο παράθυρο προετοιμασίας και ο μοναδικός τρόπος ετοιμότητας είναι ουσιαστικά ο αγωνιστικός χρόνος.
Κροκοδείλια δάκρυα ή δάκρυα γενικότερα ποτέ δεν αφήσαμε να εννοηθεί ότι ρίχνουμε. Και για να το αποδείξουμε αυτό επιμένουμε σε μία συνάντηση ώστε να το διαπιστώσετε κι εσείς από κοντά. Εμείς δεν θα πούμε ότι είναι η τελευταία μας ανακοίνωση αλλά σίγουρα ελπίζουμε πως θα λάβετε σοβαρά υπόψιν τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές!
Με εκτίμηση
Δ.Σ. ΠΑ.Σ.Κ.