ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΔήλωση Άριστου Δαμιανού, αναφορικά με την ψήφιση του νόμου...

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, αναφορικά με την ψήφιση του νόμου για τη βία στα γήπεδα

O Άριστος Δαμιανού , Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ , Βουλευτής και Νομικός εξέδωσε στις 24/07/2014 την ακόλουθη δήλωση:

Bet on Alfa

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έλαβε πλειοψηφικά το πράσινο φως για την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων καταστολής της βίας στα γήπεδα. Σήμερα είναι η επόμενη μέρα. Παρά τις διαφωνίες και εμάς και άλλων οργανωμένων συνόλων και φορέων του αθλητισμού αναφορικά με συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου, η ζωή θα κρίνει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα τους.

Ως ΑΚΕΛ, μέσα από ολοκληρωμένη μελέτη του νομοσχεδίου αλλά και ευρύτερα του φαινομένου της βίας, υπογραμμίζαμε ότι πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο σύμφυτο του συστήματος, του οποίου η βία στα γήπεδα αποτελεί έκφανση. Τονίζαμε την ανάγκη για εφαρμογή κυρίως μέτρων πρόληψης και διαπαιδαγώγησης. Δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής υιοθέτησε τη δρακόντεια φιλοσοφία των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση. Μέτρα που έχουν έντονο κατασταλτικό χαρακτήρα.

Υιοθετήθηκε η κάρτα φιλάθλου. Ένα μέτρο το οποίο εγκαταλείφθηκε στην Αγγλία γιατί θεωρήθηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για τη μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων. Μέτρο, το οποίο θα οδηγήσει σε μαζικό φακέλωμα, ακόμα και παιδιών ηλικίας 12 χρονών, από έναν μη κρατικό φορέα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ένα μέτρο του οποίου η νομιμότητα ελέγχεται και που εν τω μέσω οικονομικής κρίσης θα επιβαρύνει με επιπρόσθετο χαράτσι διακόσιες χιλιάδες φιλάθλων ή θα τους αναγκάσει να μείνουν στο σπίτι τους, σε βάρος του αθλητισμού.

Υιοθετήθηκαν νέα ποινικά αδικήματα και προστέθηκε στον ήδη πολύ αυστηρό νόμο του 2008 –που ποτέ δεν εφαρμόστηκε- πλειάδα νέων απαγορεύσεων. Απαγόρευση μεταπώλησης εισιτηρίων, απαγόρευση εισόδου σε στάδιο, απαγόρευση απόκρυψης προσώπου, απαγόρευση μεταφοράς αλκοόλ, απαγόρευση μετάβασης υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, απαγόρευση μεταφοράς σε όχημα επιθετικών όπλων, απαγόρευση μετακίνησης άνευ αδείας από τη θέση σου, απαγόρευση εισόδου χωρίς κάρτα φιλάθλου. Όλα τα πιο πάνω επισύρουν αυστηρότατες ποινές πολυετούς αποκλεισμού ή και φυλάκισης. Σε κάποιες περιπτώσεις κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας των ποινών. Η δε απαγόρευση μαζικής μετακίνησης, που επίσης ψηφίστηκε, παραβιάζει το Σύνταγμα που κατοχυρώνει της ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Και ο κ. Υπουργός το γνωρίζει, αφού το 2008 η Νομική Υπηρεσία ζήτησε από τον ίδιο ως Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών τη διαγραφή ανάλογης πρόνοιας. Σήμερα, όντας Υπουργός, την επαναφέρει. Και δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα το υιοθέτησαν.

Ο κ. Νικολάου έκρινε ως «κουτσούρεμα» του νόμου τη διαγραφή της απαγόρευσης που κατέληγε σε ποινική δίωξη αν ο φίλαθλος παρέμενε «αναίτια ιστάμενος». Έκρινε ως «κουτσούρεμα» τη διαγραφή της απαίτησης για πρόσθετη πληρωμή της αστυνομίας για να κάνει ουσιαστικά τη δουλειά της. Να τηρεί τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Έκρινε ως «κουτσούρεμα», την προσθήκη του ΚΟΑ στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων. Έκρινε ως «κουτσούρεμα» τη διαγραφή της φασιστικής πρόνοιας για κατ’ οίκον περιορισμό φιλάθλου και τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού στο πόδι του.
Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε πρόχειρα και άρον – άρον το νομοσχέδιο γνωρίζαμε, αυτό που με ειλικρίνεια δήλωσε ο Επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του Συναγερμού κ. Κρις Τριανταφυλλίδης. Ότι «στο τέλος βέβαια δεν θα λυθεί το πρόβλημα, απλώς θα παρουσιαστούν ότι πήραν κάποια μέτρα για να αντισταθμίσουν ενδεχομένως αποτυχίες που είχαν σε αυτό το τομέα αλλά και σε άλλους τομείς».

Η δυσαρέσκεια του κ. Ιωνά Νικολάου επειδή ουσιαστικά η Βουλή άσκησε τις αρμοδιότητες της και δεν δέχτηκε το απόλυτο τελεσίγραφο «πάρτε το ως έχει», η αναφορά του σε δήθεν «κουτσούρεμα» και η προληπτική προσπάθεια του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να φορτώσει πολιτικές ευθύνες σε όσους θα τολμούσαν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, είναι ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων. Να εξασφαλίσουν άλλοθι για τις όποιες μελλοντικές αποτυχίες και αστοχίες του Υπουργού Δικαιοσύνης.

24/7/2014

Autoremarketing

Bet on Alfa