ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΟι κόκκινες κάρτες του μάγκα, ο οχετός και η...

Οι κόκκινες κάρτες του μάγκα, ο οχετός και η ώρα της Πολιτείας, του Γιώργου Καλλινίκου

Αναδημοσίευση από Philenews.com 

Bet on Alfa

Εξαιρετικό άρθρο του Γ. Καλλινίκου. Αξίζει να διαβαστεί.

 

Βγήκε ένας μάγκας διαιτητής, εν γνώσει του ότι μπορεί να είναι το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο θα πρωταγωνιστεί και άρχισε να μοιράζει κόκκινες κάρτες. Και ακολούθησε έκρηξη. Άρχισαν να παρελαύνουν από τα ΜΜΕ ένα σωρό ψευτόμαγκες. Ομοφωνούν ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι μια τεράστια αποχέτευση, που αν βρεθεί κάποιος να ανοίξει το στόμιό της, η μπόχα που θα αναδυθεί θα είναι τόση που θα κάνει αυτή της Πάφου να ωχριά μπροστά της. Οι πλείστοι από αυτούς, οι οποίοι από χθες έχουν το «θάρρος» να μιλούν, είναι άνθρωποι με μικρή ή μεγάλη σχέση στη συγκεκριμένη «αποχέτευση». Όλοι κάτι ήξεραν ή κάτι αντιλαμβάνονταν για την μπόχα, αλλά δεν μιλούσαν.

Ακόμη και ο μάγκας διαιτητής, άρχισε να μοιράζει κόκκινες κάρτες, όταν αντιλήφθηκε πως η τιμωρία του γιατί το ότι ήταν «ανυπάκουος» είναι ο μακροχρόνιος αποκλεισμός του.

Ας είναι.

Συνήθως οι αποχετεύσεις κάπως έτσι ανοίγουν. Όταν θιγούν τα συμφέροντα κάποιου. Όπως και να έχει, ο Παναγή είναι μάγκας, διότι κάποιος χρειάζεται να διαθέτει μεγάλα καρύδια για να τα βάλει με το κατεστημένο.   Οποία υποκρισία όμως για τους άλλους.

Ο Παναγή δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ όσα κυκλοφορούν στα ποδοσφαιρικά στέκια. Τίποτα περισσότερο απ’ όσα οι διάφοροι παράγοντες συζητούν μεταξύ τους, πίσω από κλειστές πόρτες. Τίποτα περισσότερο απ’ όσα το αισθητήριο των φιλάθλων συλλαμβάνει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ποδοσφαιρικού οχετού.

Ομοφωνούν ότι όλοι γνώριζαν ή αντιλαμβάνονταν τον οχετό. Οι ίδιοι, ωστόσο, δεν είχαν καμία σχέση. Σχέση είχαν μόνο οι άλλοι. Κάποια φαντάσματα ίσως;

Επί της ουσίας της υπόθεσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν, για ποιο πράγμα μιλάμε.

Γιατί ως συνήθως σε αυτό τον τόπο, θα μπουρδουκλωθούμε και θα συγχύσουμε τα δίκτυα των γκολπόστ με τα δίκτυα των ψαράδων.

Οι άξονες δράσης του συγκεκριμένου οχετού είναι δύο.

Ο ένας, φέρεται να αφορά κύκλωμα από κάποιους μεγαλοπαράγοντες και μεγαλοαξιωματούχους, οι οποίοι ελέγχουν με τη χρησιμοποίηση και διαιτητών, αγώνες και αποτελέσματα.

Ο δεύτερος, αφορά σικέ αγώνες οι οποίοι γίνονται με προσυνεννόηση ομάδων ή με επηρεασμό παικτών. Μπορεί να έχουν κίνητρο είτε την εξασφάλιση βαθμών από κάποιες ομάδες είτε τη στοιχηματική δραστηριότητα και την εξασφάλιση οικονομικού οφέλους.

Οι κόκκινοι και κίτρινοι φάκελοι που στέλνει η ΟΥΕΦΑ, δύναται να αφορούν και τα δύο είδη σικέ. Συνήθως όμως, αφορούν περισσότερο τη στοιχηματική δραστηριότητα, αφού εκεί εντοπίζονται ευκολότερα περίεργες συμπεριφορές και περίεργα αποτελέσματα.

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, ότι οι καταγγελίες Παναγή, αφορούν τον πρώτο άξονα δράσης του οχετού. Την χρησιμοποίηση κάποιων διαιτητών με στόχο να βοηθηθούν ή να πολεμηθούν συγκεκριμένες ομάδες.

Η φίλαθλος κοινή γνώμη είθισται να ευαισθητοποιείται όταν επηρεάζονται κάποιες από τις ομάδες του πάνω διαζώματος με αποτέλεσμα να πλήττεται η προσπάθεια τους για κατάκτηση τίτλου. Όταν θύματα γίνονται ομάδες του μεσαίου στρώματος ή του χώρου του υποβιβασμού, οι φωνές τους είναι αδύναμες και σβήνουν γρήγορα.

Η υποκρισία πολλών σωματείων κορυφώνεται σε αυτό ακριβώς το σημείο και η συμπεριφορά τους αρχίζει ζογκλερισμούς αλά Μέσι.

Διότι τον ένα χρόνο θύμα είναι η Α ομάδα και φωνάζει σε βάρος του κυκλώματος. Τον επόμενο χρόνο θυματοποιείται η Β ομάδα και η Α ευνοείται με αποτέλεσμα να σιωπά. Αυτή την πανέξυπνη τακτική που ανακάλυψαν οι όποιοι αρχηγοί του κυκλώματος, θα την ζήλευαν και οι καλύτεροι κόουτς. Έτσι διατηρούν πολλές ομάδες εγκλωβισμένες στον οχετό και οι ίδιοι έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Είναι και η οικονομική γάγγραινα που απειλεί τα πλείστα σωματεία και τα καθιστά έρμαια των κυκλωμάτων. Προτιμούν αντί να βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο να παίζουν το παιχνίδι αυτό και να περιορίζουν τη θυματοποίηση τους σε βαθμό που δεν τις σκοτώνει.

Στο δια ταύτα, η ΚΟΠ είπε ότι θα ορίσει ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό. Το άκουσε το παρδαλό κατσίκι και ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Από πότε κάποιος πληρώνει για να γίνει έρευνα για το χώρο του, εναντίον του οποίου γίνονται οι καταγγελίες;

Όσο για το Σύνδεσμο Διαιτητών, διαβάζεις την ανακοίνωση του και δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις.Χριστουγεννιάτικα, λέει, οι καταγγελίες αναστάτωσαν τις οικογένειες των διαιτητών… Έλεος!

Η κορυφαία υποκρισία, ωστόσο, προήλθε από τους πολιτικούς. Ο μεν πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε έκπληξη λέγοντας: «Δεν μας φτάνουν τα τόσα προβλήματα σ’ αυτό τον τόπο, η μάππα μας έλλειπε τώρα». Το δε ΑΚΕΛ καταδίκασε τις κομματικές παρεμβάσεις. Είναι τοις πάσι γνωστό, ποια κόμματα κάνουν παρεμβάσεις, άμεσα ή έμμεσα. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι κρύψουν το θράσος τους και να σιγήσουν.

Ο Παναγή, όπως και αν το δει κάποιος, τόλμησε να αγγίξει το στόμιο ενός τεράστιου οχετού. Δεν μπορεί μόνος ούτε να το ανοίξει ούτε και να καθαρίσει τη βρωμιά που κρύβεται σε αυτόν.

Είναι η ώρα της Πολιτείας και των θεσμών. Ο οχετός της Πάφου άνοιξε μετά από ένα λανθασμένο sms. Αποκάλυψαν την μπόχα, επειδή κάποιοι στην Γενική Εισαγγελία έσκαψαν βαθειά.

Αν έχουν την πρόθεση να πράξουν το ίδιο, τότε υπάρχει ελπίδα να αποκαλυφθεί και η μπόχα του ποδοσφαίρου. Αν όχι, απλώς, ο Παναγή θα παραμείνει ένας «τρελός» που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά κι αυτά τον κατάπιαν. Η μπόχα όμως, θα παραμείνει και θα συνεχίσει να πνίγει και τα σωματεία και τους αγνούς φίλαθλους. Θα πνίγει και την κοινωνία, αφού ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι σημαντικό μέρος της.

Η κοινωνία ασφυκτιά και απαιτεί κάθαρση. Η Πολιτεία τολμά;

Autoremarketing

Bet on Alfa