ΑρχικήDaily NewsΠακτωλός εκατομμυρίων από τη CYTA σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Απόλλωνα...

Πακτωλός εκατομμυρίων από τη CYTA σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Απόλλωνα και άλλους

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Bet on Alfa

Εκατομμύρια με τη σέσουλα μοιράζει η CYTA σε σωματεία, όπως το ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Απόλλων, ο Εθνικός Αχνας και άλλα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οπως τονίζει ο Γενικός Ελεγκτής έχει παρατηρηθεί ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που επιλέγονται ή έχουν επιλεγεί οι ομάδες με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες και δεν έχει υιοθετηθεί κάποια μέθοδος υπολογισμού των δικαιωμάτων που να τα καθιστά συμφέροντα και αποδοτικά προς την Αρχή».

* Ως παράδειγμα αναφέρει ότι, «τα δικαιώματα για την πρωταθλήτρια ομάδα για το 2013/14 (ΑΠΟΕΛ), για την επόμενη αγωνιστική περίοδο ανέρχονται σε 1,7 εκ. ευρώ και είναι διπλάσια από αυτά για την δευτεραθλήτρια (ΑΕΛ – 850 χιλ. ευρώ)».

* Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι, ο Εθνικός Αχνας «διαχρονικά λαμβάνει τα περισσότερα ανταλλάγματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της ίδιας κλάσης». Μάλιστα όπως αναφέρει, στην ομάδα έχει δοθεί ποσό ύψους 20 χιλ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των 45χρονων. Η αρχική σύσταση για τη χορηγία προς τον Εθνικό Αχνας ήταν για 2 χιλ. ευρώ, ωστόσο τελικά δόθηκαν 20 χιλ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να ζητηθούν  οποιαδήποτε αντισταθμιστικά ανταλλάγματα.

* Οσον αφορά στον Απόλλωνα, ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι το ΔΣ της CYTA ενέκρινε στις 6/5/2014 την καταβολή χορηγίας προς την ομάδα ύψους 345 χιλ. ευρώ για τις περιόδους 2014/15 και 2015/16 και την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγίας των ευρωπαϊκών παιχνιδιών της ομάδας μέχρι το 2015 έναντι 50 χιλ. ευρώ ανά αγώνα, χωρίς να υπάρχει υπηρεσιακή έκθεση. Για την υπόθεση με τον Απόλλωνα ο Γενικός Ελεγκτής κάνει λόγο για «αδιαφάνεια», ενώ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «δεν έχει γίνει αξιολόγηση των αναμενόμενων αντισταθμιστικών οφελών έναντι της δαπάνης…».

* Στην ίδια συνεδρία το ΔΣ αποφάσισε την καταβολή 150 χιλ. ευρώ στον Απόλλωνα χωρίς να ζητηθεί η άποψη της υπηρεσίας Μάρκετινγκ και της ίδιας της Cytavision.

Μείζον θέμα για Χάρη Γεωργιάδη

Στο μεταξύ μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για τον Υπουργό Οικονομικών. Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, ο Χάρης Γεωργιάδης είχε εμπλοκή στη συμφωνία της CYTA με την LTV και στα συναφή συμβόλαια με το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν «χωρίς της εκ των προτέρων διαβούλευση με τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων» όπως ήταν υποχρεωμένη να πράξει η CYTA. Σε απάντησή της προς τον Γενικό Ελεγκτή η CYTA τον πληροφόρησε ότι «η Αρχή ενημέρωσε στο βαθμό που απαιτείτο τον Υπουργό Οικονομικών για τη συμφωνία».

Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει ότι η συμφωνία με την LTV «ήταν έμμεση χρηματοδότηση», ενώ οι συμφωνίες με το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση ενδεχομένως να μην ήταν οικονομικά συμφέρουσες για τη CYTA.

Επίσης κάνει αναφορά στη συμφωνία με την TRIPLE AAA PRODUCTIONS LTD, σημειώνοντας ότι με την εταιρεία ΑΠΟΕΛ υπογράφηκε συμφωνία για το ποσό των 8,5 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για τις ποδοσφαιρικές περιόδους 2014-2019, ενώ με την εταιρεία Ανόρθωσις υπογράφηκε συμφωνία για το ποσό των 6,1 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 ΠΗΓΗ

Autoremarketing

Bet on Alfa