ΑρχικήUncategorizedΗ δημιουργία λίγκας στο ποδόσφαιρο μας, του Ανδρέα Θεμιστοκλέους

Η δημιουργία λίγκας στο ποδόσφαιρο μας, του Ανδρέα Θεμιστοκλέους

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Ανόρθωσης αλλά και δημιουργός της διαδιχτυακής εκπομπής Sport Debate , Ανδρέας Θεμιστοκλέους , παραθέτει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την δημιουργία λίγκας στην Κύπρο και είχε την καλοσύνη να μας την αποστείλει και τον ευχαριστούμε.

Bet on Alfa

Η πρόταση που είναι αποτέλεσμα μελέτης αλλά και της εμπειρίας του Θεμιστοκλέους στα ποδοσφαιρικά πράγματα για πολλά χρόνια, είναι ότι πιο ολοκληρωμένο έχει προταθεί μέχρι σήμερα για αυτό το θέμα και αξίζουν συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

Δεδομένου ότι το σωματείο μας εξέφρασε τελευταία την πρόθεση του να διερευνήσει με άλλα σωματεία τη δυνατότητα για δημουργία λίγκας, πιστεύουμε ότι πρόταση Θεμιστοκλέους αποτελεί μία εξαίρετη βάση και πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Όσοι λοιπόν διερωτούνται τι είναι λίγκα, πως θα λειτουργεί και τη μορφή θα πάρει, δεν έχουν παρά να μελετήσουν την πρόταση.

Παραθέτουμε τη μελέτη Ανδρέα Θεμιστοκλέους πιο κάτω:

 

Ιστορικό

Συνομολογήθηκε στα τέλη του 2014 μια πρόταση, με πρωτοβουλία δική μου, υπό την ιδιότητα του τότε Γενικού Διευθυντή της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Η πρόταση στην ολότητα της, τέθηκε υπόψη των τότε Γενικών Διευθυντών των ομάδων ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, ΑΕΚ, ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΣΑΛΑΜΙΝΑ και συζητήθηκε χωρίς η πρόταση να τύχει αλλαγών από οποιοδήποτε, εξού και θεωρώ ότι η πρόταση ήταν και παραμένει δικής μου δημιουργίας. Η πρόταση είχε μάλιστα συζητηθεί ανεπίσημα και με εκπροσώπους της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιπροσωπεύει της Λίγκες της Ευρώπης (EPFL – European Professional Football Leagues) και είχα πάρει επανειλημμένα δέσμευση για την ενεργή εμπλοκή τους, εφόσον φυσικά υπήρχε σύμπνοια και συναντίληψη μεταξύ των Συλλόγων για το θέμα. Το πιο κάτω κείμενο ανανεώθηκε από εμένα τον ίδιο προσφάτως και έχει διαμορφωθεί για να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα. Η συγκεκριμένη πρόταση αντανακλά μόνο τις προσωπικές απόψεις εμού, του Ανδρέα Θεμιστοκλέους και η πιο πάνω αναφορά σε ομάδες ή/και άτομα δεν είναι δεσμευτική, ούτε έχει σκοπό να δεσμεύσει, ούτε να υπαινιχθεί ότι δεσμεύει οποιονδήποτε άλλο, πέραν από τον γράφοντα είτε αφορούσε το τότε ή το τώρα. Την καταθέτω ξανά, με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή και ποιοτική κίνηση για βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων Α’ κατηγορίας στη χώρα μας, καθώς και γενικότερα τη διοίκηση και διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου της χώρας μας.

1. Τι είναι η Λίγκα

Επαγγελματικός σύνδεσμος που θα προκύψει από συμφωνία των Σωματείων Α’ κατηγορίας της ΚΟΠ, για διαχείριση των διοργανώσεων σε επίπεδο Α’ κατηγορίας (Πρωτάθλημα ή/και Κύπελλο ή/και Λίγκ Καπ).

2. Γιατί Λίγκα

Για να διαχειριστεί μέσα σε επαγγελματικά πλαίσια τις διοργανώσεις ποδοσφαίρου Α’ κατηγορίας, καθώς και την εμπορική και οικονομική πτυχή των διοργανώσεων. Για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό, τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, με περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη ευαισθησία στα πραγματικά καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων / εμπλεκομένων. Με γνώμονα την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία του αθλήματος και των εμπλεκομένων, για να διασφαλίσει ομαλές, ανταγωνιστικές και υγιείς συνθήκες λειτουργίας και ανταγωνισμού, μέσα από το τρίπτυχο διαφάνεια-επαγγελματισμός-χρηστή διοίκηση.

3. Ο ρόλος της Λίγκας

3.1) Η αντιπροσώπευση των Συλλόγων σε εθνικό επίπεδο και οι σχέσεις με τον ΠΑΣΠ για τη δημιουργία συλλογικών συμβάσεων.

3.2) Η καθημερινή διαχείριση των σχέσεων με τους Συλλόγους

3.3) Η διαχείριση συστήματος αδειοδότησης για εσωτερικές διοργανώσεις

3.4) Η δημιουργία αγωνιστικού ημερολογίου

3.5) Η διαχείριση και οργάνωση διοργανώσεων

3.6) Η εμπορική διαχείριση και ανάπτυξη των διοργανώσεων

3.7) Η εγκαθίδρυση συστήματος οικονομικής αλληλεγγύης

3.8) Η διασφάλιση αξιοπιστίας και αξιοκρατίας για τις εγχώριες διοργανώσεις

3.9) Η εγγραφή ποδοσφαιριστών

3.10) Η αντιπροσώπευση των συμφερόντων των Συλλόγων

3.11) Η προώθηση του αθλήματος σε όλες τις ηλικίες

3.12) Η εγκαθίδρυση προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης και η ανταπόδοση στην κοινωνία

3.13) Ο πειθαρχικός έλεγχος όλων των εμπλεκομένων

4. Νομική Υπόσταση

Στην Ευρώπη σήμερα, αξιοποιούνται οι ακόλουθες πιθανές επιλογές:

Α) Σύνδεσμός (Βέλγιο, Ελλάδα, Αυστρία, Σκανδιναβικές χώρες, Ελβετία, Ουκρανία)

Β) Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Αγγλία, Σκωτία)

Γ) Μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός (Ρωσία)

Δ) Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ολλανδία)

Η αναγνώριση της νομικής υπόστασης της Λίγκας θα μπορούσε να προέλθει είτε από την αλλαγή του καταστατικού της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (μετά από ενυπόγραφη συμφωνία μεταξύ ΚΟΠ και της Λίγκας που θα δημιουργηθεί) ή απευθείας μέσω νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

5. Δικαιοδοσία Λίγκας

Η Λίγκα θα πρέπει να έχει διοικητική, διαχειριστική, οικονομική και αθλητική (αγωνιστική) αυτονομία έτσι ώστε να ρυθμίζει και να αποφασίζει για όλα τα θέματα σχετικά με τις διοργανώσεις Α’ κατηγορίας, σύμφωνα πάντοτε με τους ευρύτερους κανονισμούς της ΚΟΠ και της ΦΙΦΑ.

5.1 Αγωνιστικό Πρόγραμμα

Η Λίγκα θα έχει την ευθύνη καταρτισμού, σύμφωνα με το Άρθρο 77 στα FIFA Statutes, και θα λαμβάνει υπόψη:

5.1.1) Τον αριθμό ομάδων και αριθμό αγωνιστικών ημερών

5.1.2) Το σύστημα διαβάθμισης ή/και προαγωγής

5.1.3) Εμπορική και αγωνιστική αξία

5.1.4) Διεθνείς διοργανώσεις ή διεθνή φιλικά παιχνίδια

5.1.5) Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις

5.1.6) Το μήκος της αγωνιστικής περιόδου

5.1.7) Τις μεταγραφικές περιόδους

5.1.8) Διαλείμματα εντός της αγωνιστικής περιόδου

5.2 Διαιτησία

Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαθέσιμα μοντέλα διαχείρισης. Το ένα αφορά αυτό που έχουμε τώρα στην Κύπρο, όπου η διαχείριση γίνεται από την εθνική ομοσπονδία (όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία κτλ). Το δεύτερο μοντέλο είναι αυτό της συνδιαχείρισης (ακολουθείται σε Αγγλία, Ισπανία, Ρωσία, Πορτογαλία κτλ). Σημαντική παράμετρος κρίνεται η πλήρης επαγγελματικοποίηση της διαιτησίας.

Η συνδιαχείριση (μεταξύ ΚΟΠ & Λίγκας) θα πρέπει να επιδιωχθεί.

5.3 Πειθαρχικός Έλεγχος / Πειθαρχικά Σώματα

Στην Ευρώπη υπάρχουν τρία διαθέσιμα μοντέλα διαχείρισης. Το ένα αφορά αυτό που έχουμε τώρα στην Κύπρο, όπου η διαχείριση γίνεται από την εθνική ομοσπονδία (όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία κτλ). Το δεύτερο μοντέλο είναι αυτό της συνδιαχείρισης (ακολουθείται σε Αγγλία, Ισπανία, Ρωσία, Πορτογαλία κτλ). Το τρίτο μοντέλο είναι της αποκλειστικής διαχείρισης από τη Λίγκα που έχει πολύ μικρή απήχηση στην Ευρώπη. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόλυτη ανεξαρτησία των πειθαρχικών σωμάτων τόσο σχετικά με τη σύσταση, σχετικά με τις σχέσεις των μελών με τα εμπλεκόμενα σωματεία, όσο και με την κατάλληλη εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων (stakeholders).

Η συνδιαχείριση θα πρέπει να επιδιωχθεί.

5.4 Σχολή Προπονητών

Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαθέσιμα μοντέλα διαχείρισης. Το ένα αφορά αυτό που έχουμε τώρα στην Κύπρο, όπου η διαχείριση γίνεται από την εθνική ομοσπονδία Το δεύτερο μοντέλο είναι αυτό της συνδιαχείρισης, που έχει όμως πολύ μικρή απήχηση στην Ευρώπη. Για καλύτερη συμμόρφωση στους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ σχετικά με την αδειοδότηση των Συλλόγων, καθώς και ομοιομορφία, η σχολή προπονητών θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στη διαχείριση της ΚΟΠ.

5.5 Εγγραφές Ποδοσφαιριστών

Στην Ευρώπη υπάρχουν τρία διαθέσιμα μοντέλα διαχείρισης. Το ένα αφορά αυτό που έχουμε τώρα στην Κύπρο, όπου η διαχείριση γίνεται από την εθνική ομοσπονδία. Το δεύτερο μοντέλο είναι αυτό της συνδιαχείρισης. Το τρίτο μοντέλο είναι της αποκλειστικής διαχείρισης από τη Λίγκα. Η συνδιαχείριση με την εθνική ομοσπονδία έχει την ίδια απήχηση με την απόλυτη διαχείριση από τη Λίγκα. Για καλύτερη συμμόρφωση στους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ σχετικά με τις εγγραφές, καθώς και ομοιομορφία, οι εγγραφές ποδοσφαιριστών θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν στη διαχείριση της ΚΟΠ, με κατάλληλη εποπτεία της Λίγκας για θέματα που την αφορούν μόνο. Οι αποφάσεις που επηρεάζουν αποκλειστικά τη Λίγκα και που αφορούν αριθμούς ξένους ποδοσφαιριστών, γηγενών ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των ομάδων, αριθμούς εγγραφών ανά περίοδο, νέων ποδοσφαιριστών (Κ-21), μεταγραφικές περίοδοι θα παίρνονται αποκλειστικά από τη Λίγκα.

5.6 Αντί – Ντόπινγκ

Το συγκεκριμένο θα πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει διαχείρισης από την εθνική ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ και τις συμφωνίες που έχουν με την Παγκόσμια Αρχή κατά του Ντόπινγκ (WADA) και φυσικά μέσω της αντίστοιχης Κυπριακής Αρχής Αντί ντόπινγκ (CyADA).

5.7 Κοινωνική Ευθύνη

Για καλύτερη προώθηση του αθλήματος και επίτευξη των σκοπών των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, θα πρέπει να υπάρχει συνδιαχείριση μεταξύ της εθνικής ομοσπονδίας και της Λίγκας. 5.8 Εθνικές Ομάδες – Διεθνής Εκπροσώπηση Τόσο οι εθνικές ομάδες όσο και η διεθνής εκπροσώπηση του συνόλου του κυπριακού ποδοσφαίρου ήταν και παραμένει στη δικαιοδοσία της ΚΟΠ. Όπου υπάρχουν θέματα διεθνούς εκπροσώπησης αποκλειστικά και μόνο για θέματα Α’ κατηγορίας, τότε η Λίγκα θα πρέπει να εκπροσωπείται, μαζί με την ΚΟΠ.

5.8 Έλεγχος Σωματείων – Οικονομικά Κριτήρια & Ετήσια Αδειοδότηση

Όλοι οι έλεγχοι που σχετίζονται με κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και την ετήσια αδειοδότηση θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία και διαχείριση της ΚΟΠ. Η Λίγκα θα έχει υποχρέωση και να ελέγχει η ίδια τις ομάδες-μέλη της, αλλά να υπόκειται και σε έλεγχο από την ΚΟΠ, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα και διαδικασίες που ήδη ισχύουν. Μηνιαίος ή και άλλος έλεγχος των σωματείων που μετέχουν στη Λίγκα, πέραν από τους ελάχιστα αποδεκτούς για ΟΥΕΦΑ, θα γίνεται μόνο από τη Λίγκα με κριτήρια που θα μελετηθούν και θα αποφασιστούν ξεχωριστά.

5.9 Συλλογικές Συμβάσεις

Η Λίγκα και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή θα έχουν το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να μελετήσουν και να θεσμοθετήσουν συλλογικές συμβάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της λίγκας και των ομάδων, χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ΚΟΠ. Φτάνει οι συμβάσεις να μην περιέχουν όρους και προϋποθέσεις που αντίκεινται στους κανονισμούς της ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ/Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ισχύουν μόνο για τις διοργανώσεις και τη λειτουργία της Λίγκας. Στόχος και σκοπός των συλλογικών συμβάσεων μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων θα είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αρμονία στις εργασιακές σχέσεις και η τήρηση των κανονισμών των πιο πάνω αναφερόμενων διεθνών οργανισμών.

5.10 Συνεργασίες και Υπηρεσίες

Η Λίγκα θα έχει τη δυνατότητα και δικαιοδοσία να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας, να συμβάλλεται για οποιοδήποτε λόγο με τρίτους, να παρέχει ή/και να αγοράζει πάσης φύσεως υπηρεσίες, εφόσον η φύση των πιο πάνω δεν αντίκειται στις λειτουργίες και ευθύνες της ΚΟΠ σε σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρο και εφόσον επίσης δεν αντίκεινται στη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, κάτω από τα οποία θα λειτουργεί η Λίγκα

6. Εσωτερική Οργάνωση & Διακυβέρνηση Λίγκας

6.1 Γενική Συνέλευση Λίγκας

Αποτελείται από τις ομάδες της Λίγκας, δηλαδή τις ομάδες της Α’ κατηγορίας. Κάθε ομάδα ορίζει από ένα (1) αντιπρόσωπο. Επιπλέον στη Γενική Συνέλευση θα εκπροσωπούνται, με ένα αντιπρόσωπο ο κάθε εμπλεκόμενος οργανισμός, και συγκεκριμένα η ΚΟΠ, ο ΠΑΣΠ, ο Σύνδεσμος Διαιτητών και ο Σύνδεσμος προπονητών. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, θα ήταν καλά να έχουν μόνο οι ομάδες που συμμετέχουν στη Λίγκα και ο αντιπρόσωπος της ΚΟΠ. Ταυτόχρονα, οι ομάδες της Λίγκας θα συνεχίσουν να έχουν εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ με σκοπό να επιτηρούν και να συμμετέχουν στη λειτουργία της ΚΟΠ. Η Λίγκα θα πρέπει επίσης να εκπροσωπείται στην ΚΟΠ, από τον Πρόεδρο της, ο οποίος αναγκαστικά θα πρέπει να συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου (μίνιμουμ 2 εκπροσώπους της Λίγκας στην ΚΟΠ).

6.2 Διοικητικό Συμβούλιο Λίγκας

Θα αποτελείται από εννιά μέλη (9) μέλη. Τα τέσσερα από τα εννιά Μέλη θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και θα κατέχουν τις πιο ψηλές θέσεις της ιεραρχίας. Συγκεκριμένα θα είναι: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Μέλος. Τα άλλα πέντε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λίγκας θα είναι έμμισθα στελέχη της Λίγκας και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής και οι τέσσερις τμηματάρχες (τμήματα οργανωτικής δομής που θα δημιουργηθεί).

Η συνολική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής

6.2.1) Πρόεδρος (με δικαίωμα ψήφου)

6.2.2) Αντιπρόεδρος (με δικαίωμα ψήφου)

6.2.3) Γενικός Γραμματέας (με δικαίωμα ψήφου)

6.2.4) Μέλος (με δικαίωμα ψήφου)

6.2.5) Γενικός Διευθυντής (με δικαίωμα ψήφου)

6.2.6) Τμηματάρχης Οικονομικού τμήματος (χωρίς δικαίωμα ψήφου)

6.2.7) Τμηματάρχης Νομικού τμήματος (χωρίς δικαίωμα ψήφου)

6.2.8) Τμηματάρχης τμήματος Διοργανώσεων (χωρίς δικαίωμα ψήφου)

6.2.9) Τμηματάρχης Εμπορικού Τμήματος (χωρίς δικαίωμα ψήφου)

Νοείται ότι τα άτομα που δεν έχουν ψήφο, συμμετέχουν λόγο της επαγγελματικής τους ιδιότητας, ειδίκευσης και εμπειρίας και έχουν συμβουλευτικό ρόλο να επιτελέσουν για την εύρυθμη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της Λίγκας. Όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται δια πλειοψηφίας. Ξεκάθαρη η εισήγηση όπως το Διοικητικό Συμβούλιο που θα διαχειρίζεται την τύχη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη Λίγκα θα πρέπει να συνδυάζει την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση και τους κανόνες χρηστής διοίκησης. Εξού και κανένα από τα Μέλη δεν θα δικαιούται να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τις ομάδες της Λίγκας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

6.3 Οργανόγραμμα

Η Λίγκα θα λειτουργεί ως οποιοσδήποτε οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο. Θα δημιουργηθεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με σκοπό να υποστηρίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Κύπρο και μόνο. Πέραν από το Γενικό Διευθυντή, θα υπάρχουν οι Τμηματάρχες Λίγκας στα θέματα των:

6.3.1) Οικονομικών (λογιστήριο)

6.3.2) Νομικών (νομικά και πειθαρχικά θέματα)

6.3.3) Εμπορικών (marketing, Sales, Media & PR, Merchandizing, Media rights)

6.3.4) Διοργανώσεων (Ticketing, Security, Facilities, Officials, Game Schedule)

6.3.5) Διαχείρισης (Secretarial support, IT support, Administration)

Το έμμισθο προσωπικό θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο στους πιο πάνω τομείς και η κατάλληλη στελέχωση ποσοτικά θα προκύψει από την περαιτέρω μελέτη του θέματος. Η εσωτερική λειτουργία θα ενδυναμωθεί με πιστοποίηση προγράμματος ελέγχου ποιοτικής διαχείρισης των εργασιών.

6.4 Σχέσεις με ΚΟΠ

Η συνεργασία μεταξύ Λίγκας και ΚΟΠ θα διέπεται από γραπτή συμφωνία, στα διεθνή πρότυπα. Η Λίγκα θα δικαιούται να εκπροσωπείται ως οντότητα από αντιπροσώπους που θα υποδείξει (και δεν θα συμμετέχουν ενεργά σε μέλη της λίγκας) στα ακόλουθα όργανα της ΚΟΠ:

6.4.1) Δικαστική Επιτροπή

6.4.2) Εφετείο

6.4.3) Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών

6.4.4) Εθνική Επιτροπή Κριτηρίων ΟΥΕΦΑ

6.4.5) Εκτελεστική Επιτροπή, Δ.Σ. και Γεν. Συνέλευση ΚΟΠ (γίνεται αναφορά πιο πάνω)

Ο Πρόεδρος της Λίγκας θα καταλαμβάνει θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή στην ΚΟΠ ενώ θα συμμετέχει και σε οποιαδήποτε επιτροπή της ΚΟΠ σχετίζεται με τη Λίγκα και οποιαδήποτε επιτροπή θα εξετάζει της ομάδες Α’ κατηγορίας ΚΟΠ (σημερινή Β’ κατηγορία) οι οποίες θα έχουν δικαίωμα λόγο τελικής κατάταξης να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Λίγκας την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.

Η ΚΟΠ θα φέρει την ευθύνη διοργάνωσης κοινωνικού διαλόγου στον οποίο οφείλει να εμπλέκει τη Λίγκα και τα ανάλογα άλλα οργανωμένα σύνολα, με σκοπό να διασφαλίζεται η αρμονική λειτουργία του αθλήματος, με την ανάλογη και κατάλληλη σύμπραξη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Η σημερινή εισήγηση εμού, του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, έχει ως ακολούθως, εφόσον η Λίγκα συσταθεί και λειτουργήσει μέχρι 01 Ιουλίου 2017:

Α) Πρωτάθλημα με 12 ομάδες, με δύο γύρους και μετά playoffs, αρχής γινομένης από το 2017- 18. Με 12 ομάδες να διεξαχθεί και το πρωτάθλημα 2018-19. Η διαχείριση να γίνεται αποκλειστικά από τη Λίγκα.

Β) Το 2019-20 το Πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 10 ομάδες, με παρόμοιο σύστημα. Να διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο πιλοτικά για 3 σεζόν (μέχρι το Μάιο 2022) και ακολούθως να αξιολογηθεί. Γενικά, το μέγεθος της χώρας, το μέγεθος της αγοράς ευνοεί διοργανώσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου που δεν υπερβαίνουν τις 10 ομάδες στην ανώτατη κατηγορία.

Γ) Το Κύπελλο Κύπρου να συνεχίζει να διεξάγεται, με διαχείριση από την ΚΟΠ. Στο θεσμό αυτό να συμμετέχουν όλες οι ομάδες της Λίγκας και της Α’ κατηγορίας και της Β’ κατηγορίας. Τρόπος διεξαγωγής να είναι με μονούς αγώνες, σε όλες τις φάσεις μέχρι τον τελικό και ανοικτή κλήρωση χωρίς περιορισμούς για όλες τις φάσεις μέχρι τον τελικό.

Δ) Δημιουργία Λίγκ Καπ, με συμμετοχή μόνο των ομάδων της λίγκας. Να διεξάγεται με διπλούς αγώνες και ανοικτή κλήρωση και ο νικητής να έχει δικαίωμα να πάρει μια προνομιούχα θέση για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ε) Super Cup με συνδιαχείριση μεταξύ Λίγκας και ΚΟΠ με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα.

ΣΤ) Το πρωτάθλημα U21 να καταργηθεί εντελώς. Στην ανώτατη κατηγορία, στη Λίγκα δηλαδή, στη θέση του να δημιουργηθεί πρωτάθλημα για ρεζέρβες – οι κανονισμοί συμμετοχής και τα διαδικαστικά να μελετηθούν σε ξεχωριστή βάση. Το πρωτάθλημα για ρεζέρβες θα είναι υπό τη διαχείριση της Λίγκας. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως φαίνεται πιο κάτω, το ανώτατο όριο ηλικίας αναπτυξιακών πρωταθλημάτων να είναι το U19.

Η) Να υπάρχουν πρωταθλήματα U13-15-17-19 (όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα πρωταθλήματα U13-15-17-19 να παραμείνουν στη δικαιοδοσία και διαχείριση της ΚΟΠ.

Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Autoremarketing

Bet on Alfa