ΑρχικήOFF THE RECORDΌλοι οι δρόμοι απόψε οδηγούν στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ!

Όλοι οι δρόμοι απόψε οδηγούν στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ!

Συνάντηση “Τιτάνων” απόψε στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.

Bet on Alfa

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια έχουμε συναπάντημα των ιερών τεράτων της Ελληνικής μουσικής, του Γιώργου Νταλάρα και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Πλαισιώνονται από το μοναδικό Μίλτο Πασχαλίδη και την ανερχόμενη Ασπασία Στρατηγού.

Αφιέρωμα στο δικό μας Μάνο Λοΐζο, γιο του Ανδρέα Λοΐζου από τους  Αγίους Βαβατσινιάς, και της Δέσποινας Μανάκη από τη Ρόδο.

Ο Μάνος Λοΐζος είναι αναντίλεκτα ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Μας έχει αφήσει τεράστιο και πολύτιμο έργο και ανέδειξε αρκετούς Έλληνες τραγουδιστές.

Είναι ο συνθέτης που το 1964 θα γράψει «το Ακορντεόν», τον «Στρατιώτη»  και τον «Γ΄ Παγκόσμιο», τραγούδια που θα αποτελέσουν σύμβολο των αγώνων του Ελληνικού λαού.

Το 1971 θα γράψει μουσική (και το γνωστό «Ζεϊμπέκικο») για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Ευδοκία», μια ταινία που αντιπροσωπεύει με πολύ ευθύ τρόπο την Ελλάδα εκείνης της εποχής, ενώ θα ηχογραφήσει και το τραγούδι του «Αχ χελιδόνι μου» με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Τη μέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 ο Μάνος Λοϊζος θα συλληφθεί στο σπίτι του στον Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα μέρες. Μετά την πτώση της Χούντας  ξεκινάει ίσως η πιο δημιουργική περίοδός του. Τον Απρίλιο του 1974 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Καλημέρα Ήλιε” με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ο Μάνος Λοΐζος συμμετέχει σε μεγάλες λαϊκές συναυλίες της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου και στο τέλος του 1974 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Τα Τραγούδια του Δρόμου” που περιείχε όλα τα τραγούδια που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν είχε επιτρέψει να ηχογραφηθούν η λογοκρισία της χούντας.

Στα τέλη του 1975, εννέα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους σε συναυλίες, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ηχογραφημένα “Τα Νέγρικα”.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καισαριανή ο Μάνος Λοΐζος, προσέφερε τον κύκλο τραγουδιών “Τα Τραγούδια μας” πάνω σε στίχους του Φώντα Λάδη. Τα τραγούδια κατέγραφαν με άμεσο λόγο το πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης

Τον Ιούνιο του 1979 πάνω σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη “επιστρέφει” με τα “Τα Τραγούδια της Χαρούλας”όπου θα βρει τη θέση του και το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» ενώ το 1980 κυκλοφορεί τον δίσκο “Για μια Μέρα Ζωής” όπου με “ηλεκτρικό” ήχο μελοποιεί στίχους διαφόρων στιχουργών.

Όσοι λοιπόν θα είστε στη Λευκωσία απόψε καλά κάνετε να κατηφορήσετε στη τάφρο για να απολαύσετε τη μουσική μυσταγωγία που θα ακολουθήσει.

 

Autoremarketing

Bet on Alfa