ΑρχικήΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣFinancial Fair Play: Η UEFA το αντικαθιστά με πλαφόν...

Financial Fair Play: Η UEFA το αντικαθιστά με πλαφόν 70% στα έσοδα των συλλόγων

Το Financial Fair Play αποτελεί παρελθόν και η UEFA εισάγει νέο μοντέλο οικονομικού ελέγχου, το οποιό προβλέπει όριο εξόδων για μεταγραφές και μισθούς στο 70% των εσόδων ενός συλλόγου. Μοντέλο που, όμως, αφήνει… χαλαρούς τους «μεγάλους» της Ευρώπης.

Bet on Alfa

Μετά από έναν χρόνο διαβουλεύσεων, η UEFA έβαλε μια και καλή στο «συρτάρι» το περίφημο Financial Fair Play, το μέτρο οικονομικού ελέγχου των ευρωπαϊκών συλλόγων που εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Και παρά τα διάφορα σενάρια για αυστηρότερο πλαίσιο ως προς τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα την εγκαθίδρυση salary cap για όλες τις ομάδες, η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε μία μάλλον ευνοϊκή ρύθμιση ως προς τα πλουσιότερα κλαμπ.

Συγκεκριμένα, η UEFA εισάγει πλαφόν 70% στα έξοδα μιας ομάδας σε σχέση με τα ετήσια έσοδά της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για παράδειγμα βάζει στα ταμεία της συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα μπορεί να ξοδεύει συνολικά σε μεταγραφές και μισθούς μάξιμουμ 70 εκατομμύρια ευρώ.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Με πρόσφατη την έκθεση της Deloitte για τους 20 συλλόγους με τα υψηλότερα έσοδα την περασμένη σεζόν, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το όριο του 70% φανταζει… πολυτέλεια για τα κλαμπ της εν λόγω λίστας. Χαρακτηριστικά, η Μάντσεστερ Σίτι που φιγουράρει στο Νο1, με βάση τα έσοδα 644 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε τη σεζόν 2020/21, θα έχει δικαίωμα να ξοδέψει ως και 450 εκατομμύρια ευρώ! Η Ρεάλ Μαδρίτης 448 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα 407 εκατ. ευρώ, η Παρί Σεν Ζερμέν 389 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Το νέο πλαίσιο έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα προμήνυε τα τελευταία χρόνια ο Αλεξάντερ Τσέφεριν για περαιτέρω περιορισμό των εξόδων των πλουσιότερων κλαμπ, ωστόσο, ήταν, μάλλον αναπόφευκτο με δεδομένο ότι καιροφυλακτούν ανταγωνιστικά projects όπως η European Super League.

Οι ανανεωμένοι κανονισμοί πρόκειται να ψηφιστούν και να «περάσουν» επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της UEFA στις 7 Απριλίου και θα έχουν επίσης νέα ονομασία, καθώς το FFP ή Financial Fair Play θα αντικατασταθεί από το FSR (Financial Sustainability Regulations).

Στόχος της UEFA είναι να υπάρξει δοκιμαστική περίοδος τριών ετών κι έπειτα η διοργανώτρια αρχή θα επιχειρήσει την αυστηροποίηση των εξόδων ενός συλλόγου σε συνάρτηση με την κίνησή του την πρώτη τριετία.

Πηγή:Gazzetta.gr

Autoremarketing

Bet on Alfa