ΑρχικήΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗΤα υπέρ και τα κατά της πρότασης Παπασταύρου.

Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης Παπασταύρου.

Η πρόταση Παπασταύρου δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα ούτε έχει κατατεθεί στην ολότητα της. Υπάρχει η επιστολή που έστειλε ο δικηγόρος του στο σωματείο και τα όσα συμπληρωματικά έχουν λεχθεί στο ξενοδοχείο Σεμέλη.

Bet on Alfa

Με βάση αυτά μπορούμε να καταγράψουμε καταρχήν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά σημεία.

Δεν τοποθετούμαστε ούτε υπέρ ούτε εναντίον, απλά κάνουμε καταγραφή όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Πριν όμως, ας εξηγήσουμε τι πρόκειται να γίνει διότι αρκετός κόσμος δεν έχει αυτά θέματα ξεκαθαρισμένα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ.

Το σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας παραμένει ως έχει με τα δικά του μέλη και διοικητικό συμβούλιο.

Ο επενδυτής Παπασταύρου θα ιδρύσει μία νέα εταιρεία («Νέα Εταιρεία») στην οποία θα είναι μοναδικός μέτοχος. Αυτή η Νέα Εταιρεία θα έχει 7 μελές διοικητικό συμβούλιο. Από τους 7 διοικητικούς συμβούλους θα διορίζει 4 ο Παπασταύρου και 3 το σωματείο.

Το σωματείο και η Νέα Εταιρεία θα συνάψουν μία συμφωνία διαχείρισης. Με αυτή, το σωματείο θα παραχωρεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στην Νέα Εταιρεία για περίοδο 10 ετών αρχικά. Αυτή η συμφωνία θα καθορίζει τη σχέση των δύο μερών. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την ΚΟΠ και την ΟΥΕΦΑ. 

Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνει όλα τα έσοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος όπως τηλεοπτικά, season tickets, χορηγίες από ΚΟΠ κ.α. και θα είναι υπεύθυνη για όλα τα έξοδα.

Το Διάγραμμα πιο κάτω παρουσιάζει τι θα γίνει:

Τα υπόλοιπα τμήματα παραμένουν στο σωματείο.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

1. Λύνεται το πρόβλημα άμεσης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Σεμέλη, η αρχική πρόθεση Παπασταύρου ήταν να επενδύσει €5 εκ. Στην πορεία των συζητήσεων και αφού διαφάνηκε ότι το σωματείο χρειαζόταν άμεσα €1.5 εκ το Μάιο 2018, συμφωνήθηκε να δώσει €1.5 εκ ως εισφορά άμεσα, ποσό το οποίο θα επιστραφεί σε 3 δόσεις. Αυτό το ποσό θα μετατραπεί με την επιστροφή του σε μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Εταιρείας. Άρα λύνεται ο σκόπελος του €1.5 εκ Μαΐου και η κατάρρευση του σωματείου όπως έχει λεχθεί. Τονίζουμε ότι με βάση τα όσα λέχθηκαν στο Σεμέλη το σωματείο έχει προ-εισπράξει έσοδα που θα μπορούσαν να προεισπραχθούν και η μόνη επιλογή είναι είτε δάνειο είτε φρέσκο χρήμα.

2. Εξοφλείται το χρέος των κριτηρίων.

Ακολούθως, ο επενδυτής αναλαμβάνει να αποπληρώσει τα χρέη των κριτηρίων.

Αναφέρθηκε ότι αυτό το ποσό είναι περί €9.5 εκ. Πρόκειται για το ποσό που οφείλεται σε ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Φόρο Εισοδήματος και έχει ήδη συμφωνηθεί από την ΚΟΠ ότι θα εξοφληθεί σε δόσεις. Στο σωματείο μας η δόση είναι γύρω στις €70,000 το μήνα άρα κοντά στις €800,000 το χρόνο.

3. Χρηματοδότηση ποδοσφαιρικού τμήματος.

Από εκεί και πέρα ο επενδυτής θα βάλει €5 εκ στο ποδοσφαιρικό τμήμα σταδιακά. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζει και τα έσοδα που θα έχει του σωματείου, όμως πρόκειται για ουσιαστική ένεση. Εάν ο επενδυτής θέλει να κάνει πρωταθλητισμό θα επενδύσει αρχικά το μεγαλύτερο ποσό από τα €5εκ χωρίς να αποκλείεται – όπως έχει λεχθεί- να βάλει και περισσότερα.

4. Εξασφαλίζεται ένα σημαντικό ποσό για την χρήση του εμπορικού σήματος.

Στην πρόταση προνοείται ότι θα καταβάλλει ένα ποσό το χρόνο αρχίζοντας από €180,000. Αυτό το ποσό , όπως λέχθηκε στο Σεμέλη, δίνεται ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του σήματος και θεωρείται πολύ καλό σε σχέση με το τι αποδίδει το σήμα σήμερα.

5. Ο επενδυτής εγγυάται ότι κάθε χρονιά θα είναι ισοσκελισμένη.

Μία σημαντική πρόνοια είναι ότι ο επενδυτής θα αναλαμβάνει να καλύπτει τα χρέη κάθε χρονιάς και έτσι δεν θα μεταφέρονται υποχρεώσεις στην επόμενη. Για παράδειγμα εάν ο προϋπολογισμός μίας χρονιάς είναι €7 εκ και τα έσοδα €4 εκ, ο επενδυτής θα πρέπει να καταβάλει τα υπόλοιπα €3 εκ. ούτως ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος. Αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό διότι δεν θα αφήνει το ποδοσφαιρικό τμήμα με χρέος. Επίσης υπάρχει ρύθμιση εάν αποφασίσει να αποχωρήσει που και πάλι μειώνει την έκθεση του τμήματος.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

1. Με τη συμφωνία παραδίδουμε τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος  της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στον επενδυτή.

Η πρόταση προβλέπει απόλυτο έλεγχο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Βεβαίως αυτή είναι  και η πρακτική που ακολουθείται με τις ποδοσφαιρικές εταιρείες.

 Όπως λέχθηκε στο Σεμέλη ο επενδυτής θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της Νέας Εταιρείας. Άρα ένα πρόσωπο θα ελέγχει απόλυτα το ποδοσφαιρικό τμήμα για 10 χρόνια και ακόμα 10 αν το θελήσει. Δεν πρόκειται για εταιρεία λαϊκής βάσης που θα είχε συμμετοχή και ο κόσμος.

Σίγουρα η συμφωνίες μπορούν να χαλάσουν, να τροποποιηθούν, να τερματιστούν κ.λ.π. όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο μέλλον. Σε ότι αφορά το παρόν η συμφωνία αυτή συνεπάγεται αυτό που γράψαμε πιο πάνω.

2. Ο Παπασταύρου είναι ένας άγνωστος Χ.

Δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο Παπασταύρου. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτόν είναι θετικές με την έννοια ότι είναι αυτοδημιούργητος, πολύ εκατομμυριούχος, επαγγελματίας, οικογενειάρχης κ.λ.π. Αυτά όμως δεν καταργούν τη βασική θέση ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτόν τον άνθρωπο.

Από ότι έχει λεχθεί δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο ούτε είναι ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ. Ούτε είναι μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτοί που τον έχουν δει λένε ότι είναι πολύ καλή περίπτωση επιχειρηματία.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι για το μέλος του σωματείου που θα κληθεί να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία ο επενδυτής είναι ένα άγνωστο πρόσωπο. Δεν μιλούμε για συμφωνία να παραχωρήσουμε το σήμα για παρασκευή μπύρας αλλά για παραχώρηση του σημαντικότερου και ιστορικότερου τμήματος του σωματείου μας. 

3. Το κίνητρο του επενδυτή δεν έχει διασαφηνιστεί.

Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα ικανοποιητικά. Δεν γνωρίζουμε γιατί ένας Κύπριος της διασποράς αποφάσισε να επενδύσει σε ποδοσφαιρική ομάδα. Εάν είναι το άτομο που περιγράφουν, τότε δεν είναι κάποιος αφελής. Άρα γνωρίζει ότι από το ποδόσφαιρο δεν βγάζεις εύκολα χρήματα. Συνεπώς είναι μία επένδυση που δύσκολα θα αποδώσει χρήμα. Σίγουρα θα γίνει γνωστός σε όλη τη Κύπρο (αυτό έχει ήδη γίνει) και πιθανόν αγαπητός σε χιλιάδες Κυπρίους εάν πετύχει. Από την άλλη, εάν το εγχείρημα δεν είναι επιτυχές ο επενδυτής θα αποκτήσει χιλιάδες εχθρούς και όχι φίλους.

Τα πιο πάνω ερωτήματα είναι αυτονόητα και φυσιολογικά. Είναι βέβαιο ότι ένας επιχειρηματίας της εμβέλειας του Παπασταύρου αυτά τα έχει σκεφθεί. Το κίνητρο έχει τεράστια σημασία διότι αυτό, στη περίπτωση μας, πρέπει να συνάδει με το όραμα και τα πιστεύω του ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ για την ομάδα του. Εάν υπάρχει απόκλιση , τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το ζήτημα έχει σχέση και με την αμέσως επόμενη παράγραφο.

4. Η πρόταση δεν έχει ποδοσφαιρική λογική.

Η πρόταση του Παπασταύρου έχει εν μέρη οικονομική λογική. Αναλαμβάνει ένα καταχρεωμένο σωματείο και συμφωνεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των χρεών του.

Η πρόταση όμως δεν έχει ποδοσφαιρική λογική.

Ο Παπασταύρου δεν αγοράζει ένα ακίνητο στη θάλασσα ως επένδυση ή  μία πολυκατοικία που θα τύχουν διαχείρισης με συμβατικούς όρους.

Επενδύει σε ένα λαϊκό αθλητικό σωματείο , με ιστορία , συλλογικό dna , και ειδικά ιδεολογία.  Η διαχείριση αυτής της επένδυσης δεν έχει καμία σχέση με παροχή δανείων ή διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για το πώς θα γίνει η διαχείριση της Νέας Εταιρείας. Και τι θα γίνει όταν λάβει αποφάσεις που ο ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ διαφωνεί;

Έτσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ποια άτομα θα κληθούν να στελεχώσουν τη Νέα Εταιρεία και ποιες θα είναι οι γνώσεις τους στο αντικείμενο. Και σε αυτό το ζήτημα ο επενδυτής θα έχει τον απόλυτο λόγο και σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του.

5. Ο επενδυτής δεν έχει προσβάσεις στο ποδοσφαιρικό κατεστημένο.

Γνωρίζουμε πως λειτουργεί το ποδόσφαιρό στη Κύπρο. Ο ίδιος ο Παπασταύρου λόγω της μακράς απουσίας του από τη Κύπρο και της μη ενασχόλησης του με το αντικείμενο πολύ πιθανόν να αγνοεί τι εστί κυπριακή παράγκα. Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει όταν αντιληφθεί πως παίζεται το παιχνίδι. Εάν οι προθέσεις του είναι να επαναφέρει την ΟΜΟΝΟΙΑ σε τροχιά πρωταθλητισμού τότε σίγουρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το βαθύ κράτος που διοικά το κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτά τα ξαναζήσαμε και σε άλλες εποχές. Όπως έχουμε γράψει ξανά από αυτή την ιστοσελίδα το ποδοσφαιρικό κατεστημένο είναι το νούμερο 1 πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μέχρι τώρα έχουμε αποτύχει σε αυτό το ζήτημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Εάν θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπέρασματα. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα τα οποία είναι στο τραπέζι και είναι στο καθένα μας να κρίνει.

Επίσης για την ώρα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Ακούμε ότι ετοιμάζεται πρόταση για πολυμετοχική εταιρεία. Όταν εκδηλωθεί και αυτή η πρωτοβουλία θα είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε και να τοποθετηθούμε.

 

Autoremarketing

Bet on Alfa