ΑρχικήΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗΓιασεμάκης:"Mόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ επένδυσε στις ακαδημίες"

Γιασεμάκης:”Mόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ επένδυσε στις ακαδημίες”

Βαθιά είναι η ρίζα του κακού για την αποτυχία της Εθνικής Κύπρου και φτάνει μέχρι τις ακαδημίες των κυπριακών ομάδων σύμφωνα με τον Γιασεμάκη Γιασεμή. Ο Κύπριος παλαίμαχος άσος της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, του ΑΠΟΕΛ και του ΠΑΟΚ (έπαιξε στο λυκόφως της καριέρας του επίσης σε Άρη Λεμεσού, Εθνικό Άχνας και ΑΕΚ Λάρνακας) μίλησε στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» για την πτωτική πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην ΟΜΟΝΟΙΑ:

Bet on Alfa

«Τα τελευταία χρόνια μείναμε στάσιμοι και έχουν προωθηθεί ή βελτιωθεί άλλες εθνικές ομάδες. Τα αποτελέσματα αυτό δείχνουν. Δηλαδή, ομάδες όπως το Μαυροβούνιο, Λουξεμβούργο, Μάλτα αυτές δύσκολα – εύκολα ήταν του χεριού μας. Συχνά είχαμε και καλές αποδόσεις και απέναντι σε Γαλλία ή Γερμανία και Ιταλία και χάναμε δύσκολα», ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς εάν στο παρελθόν είτε ποτέ η Κύπρος βούτυρο στο ψωμί ομάδων όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Λουξεμβούργο, απάντησε; «. Οι άλλοι βελτιώθηκαν, προχώρησαν πολύ. Σίγουρα πρέπει να αναλογιστούμε τι πήγε στραβά. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην ανανέωση της εθνικής ομάδας. Κάπου αυτό κράτησε περισσότερο με τους παλιούς ποδοσφαιριστές. Όταν έφυγε όλη η παλιά η φουρνιά υπήρχε ένα μεγάλο κενό και γι’ αυτό έχουμε τώρα πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα. Κρατήθηκαν οι παλιοί πολλά χρόνια και δεν έγινε ομαλή μετάβαση από γενιά σε γενιά».

Το πρόβλημα δεν νομίζεις ότι αρχίζει από τις ομάδες, καθώς δεν παίζουν οι Κύπριοι; «Ασφαλώς. Υπάρχει το ταλέντο στην Εθνική, όμως είναι άλλο να είσαι ένας νεαρός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και να έχεις παίξει ορισμένες συμμετοχές μετρημένες στα δάκτυλα του ενός ή και των δύο χεριών με την ομάδα σου και να είσαι έτοιμος να παίξεις στην Εθνική. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη εμπειρία, μεγαλύτερη τριβή μέσα στα γήπεδα για να αποκτήσεις την στόφα του ποδοσφαιριστή και να την βγάλεις και με την Εθνική. Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Η έλλειψη συμμετοχών Κύπριων στις ομάδες τους για χρόνια είναι από τους κύριους λόγους γι’ αυτήν την κατάντια. Όλοι θυμόμαστε ενδεκάδες σε αγώνες χωρίς Κύπριους. Η Ομοσπονδία πήρε κάποια μέτρα για να παίζουν Κύπριοι, αλλά αυτό θα φέρει αποτέλεσμα μετά από 2-3 χρόνια».

Πρέπει, λες, να κάνουμε υπομονή 2-3 χρόνια; «Δεν πιστεύω, χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν παίκτη, ότι αρκετοί παίκτες από αυτούς να έχουν την εμπειρία μέσα από τις λίγες συμμετοχές στις ομάδες τους να μπορούν άμεσα να σταθούν και να έχουν και ομοιογένεια».

Ταλέντο έχουν; «Ταλαντούχοι παίκτες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν».

Αυτοί που είναι τώρα; «Ταλέντο υπάρχει. Μπορεί να μην έχουμε σε όλες τις θέσεις. Είναι αυτό που σας είπα. Όταν δεν γίνεται σωστά η μετάβαση από μια γενιά στην άλλη αυτά παθαίνεις. Χωρίς να θέλω να είμαι καυστικός αλλά με μία συμμετοχή στην Ομόνοια, την ΑΕΛ, τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα αμέσως κλήση στην Εθνική. Έχω πετύχει ένα γκολ, κλήση στην Εθνική. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται διάρκεια, εμπειρία. Έχω παρατηρήσει κάτι και με έχει λυπήσει. Έπαιξε ο Κυριακίδης της Ομόνοιας και άρχισαν όλοι να συζητάνε για τον Δημητρίου και αμέσως έπαιξε ο Δημητρίου. Έλεγαν όλοι γιατί δεν παίζει ο Παπαφώτης και αμέσως έπαιξε ο Παπαφώτης. Και εγώ είμαι της άποψης ότι ο Παπαφώτης έπρεπε να είχε κληθεί πολύ πιο πριν. Γιατί δεν κλήθηκε; Έπρεπε να υπήρχε αυτή η πίεση για να κληθεί. Έπρεπε να ήταν από τις πρώτες κλήσεις στην Εθνική».

Σήμερα κουμάντο κάνει ο κ. Βάλεμ και είναι στελεχωμένος με πρώην συμπαίκτες σου. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο Χαραλαμπίδης, ο Κωνσταντίνος Μηνά… Άμα δεν έχουν αυτοί εμπειρίες δεν έχει κανένας. Εσύ τι θα πρότεινες ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε άσπρη μέρα. Με την υποσημείωση πως και επί εποχής σας είχα μεμονωμένα καλά αποτελέσματα, αλλά όχι πλάνο και διάρκεια… «Σίγουρα δεν θέλω να μειώσω την προσωπικότητα που έχει ο Μιχάλης, ο Μπίδης, ο Κωνσταντίνος Μηνά, ο Σάββας Κωνσταντίνου. Η εμπειρία τους είναι πολύ μεγάλη, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Η ουσία είναι βαθειά πιο πίσω στις άλλες χώρες που επένδυσαν και πέτυχαν. Μπορεί και εμείς σιγά – σιγά να αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε, αλλά με αργά βήματα. Το πρόβλημα αρχίζει με τις ακαδημίες της κάθε ομάδας. Πιστεύω απ’ εκεί πρέπει να ξεκινήσεις. Το σχολείο του ποδοσφαιριστή που θα τον βελτιώσει είναι οι ακαδημίες. Στην Κύπρο δεν λειτουργούν ως σχολείο. Δουλεύουν μόνο για το κυπελλάκι, για το αποτέλεσμα. Επειδή ασχολούμαι με τις ακαδημίες αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες».

Καλά, αυτό γιατί συμβαίνει; «Καταρχήν αυτό εξαρτάται από την κάθε ομάδα. Τον πρόεδρό της, το συμβούλιο της και τι θέλει να κάνει. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρείται είναι ότι αρκετοί παράγοντες δεν θέλουν αν δουλέψουν στις ακαδημίες τους και να βγάλουν ταλέντα από εκεί. Όχι στα λόγια, με πράξεις. Ο μόνος που το έχει δείξει τα τελευταία χρόνια είναι ο κ. Παπασταύρου στην Ομόνοια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνουν και λάθη. Επένδυσε σε προπονητές, πήρε τους καλύτερους και ήθελε να δουλέψει πάνω σε αυτούς. Επειδή όλα γίνονται στο βωμό του χρήματος, όλα στρέφονται εκεί. Να έχω περισσότερα παιδιά, να παίρνω περισσότερα λεφτά και σιγά τώρα, εάν βγει ένας παίκτης στα δέκα χρόνια. Δεν δουλεύουν με επίλεκτες ομάδες από τα Κ13 και τα Κ14 και να κοσκινίζουν από όλη την Κύπρο και να δίνουν κάτι σε αυτούς. Να πάρει, δηλαδή, μια ομάδα της Λευκωσίας ένα παιδί από την Πάφο, να του δώσει διαμονή, διατροφή, σχολείο. Πάνε στη μάζα».

Εσύ είσαι γεννηθείς το 1975. Οι λίγο μικρότεροι από σένα έχασαν την πρόκριση στα τελικά του Euro για ένα γκολ στα Λύμπια. Τότε με τον Πανίκο Γεωργίου προπονητή. Υπήρχε τότε μια συνέπεια. Δηλαδή, αυτό που γίνεται σήμερα να ξέρουμε ότι θα τερματίσουμε τελευταίοι και θα φάμε 20 γκολ σύνολο δεν υπήρχε ποτέ. Ίσως να είναι αυτό που είπες, άλλοι βελτιώνονται και εμείς οπισθοδρομούμε… «Αυτά που σας είπα είναι από την καρδιά μου και αυτά που βλέπω. Μπορεί να κάνω και λάθος».

Ένας πρόεδρος μεγάλης ομάδας θα σου έλεγε ότι με 15 ξένους κάνει πορείες στην Ευρώπη. Πρέπει σε κάποια φάση να βρούμε ισοζύγιο. Δεν μπορείς να αποδυναμώσεις τις ομάδες και να μην έχουν την εισροή χρημάτων από τις διεθνείς επιτυχίες; «Να σας πω εγώ ένα παράδειγμα. Ο ΑΠΟΕΛ κάνει μπάτζετ 15 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακολουθήσει η Ομόνοια με 10.000.000 ευρώ. Ο Απόλλων με 8.000.000. Αναγκαστικά πάνε και οι υπόλοιποι και κάνουν 6.000.000 και 5.000.000 ευρώ για να παλέψουν όλοι για ένα εισιτήριο για να πάρουμε τα εκατομμύρια και να έχουμε μια χρονιά κέρδος. Γιατί να είναι στόχος μας το Τσάμπιονς Λιγκ με τρελά λεφτά όταν δεν μπορείς να τα δώσεις; Και στο τέλος καταχρεώνονται όλα τα σωματεία».

Autoremarketing

Bet on Alfa