ΑρχικήΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟHλίας: «Πρώτη φορά πήρα τόσα μηνύματα από άτομα κι...

Hλίας: «Πρώτη φορά πήρα τόσα μηνύματα από άτομα κι ανθρώπους που υποστηρίζουν όλες τις ομάδες»

Ο Ηλίας Χαραλάμπους έγραψε ιστορία καθώς γίνεται ο πρώτος Κύπριος προπονητής που κατακτά πρωτάθλημα στο εξωτερικό, αφού οδήγησε τη Στεάουα Βουκουρεστίου στην κορυφή του ρουμάνικου ποδοσφαίρου έπειτα από εννέα χρόνια.
Η ιστοσελίδα balla.com.cy, επικοινώνησε τηλεφωνικός με τον 43χρονο κόουτς ο οποίος  μίλησε για την επιτυχία αυτή, στάθηκε στο μέλλον του επισημαίνοντας πως τον πρώτο λόγο έχει η νυν του ομάδα.
Παράλληλα, μας σχολίασε τον τελικό πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ αλλά και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Ομόνοιας και Πάφος FC, στέλνοντας μήνυμα στους Κύπριους φίλαθλους οι οποίοι τον συγκίνησαν.

Bet on Alfa

*Συνέντευξη στον Θράσο Δημητρίου

Ξέρω πώς είναι μια ερώτηση κλασική αλλά δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω πώς νιώθεις μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Είμαι χαρούμενος για τους παίκτες και για τον κόσμο διότι οι θυσίες που έκαναν οι παίκτες ήταν πάρα πολλές. Μόνο αυτοί γνωρίζουν τι πέρασαν για να φτάσουν μέχρι εδώ. Ο κόσμος έδειξε τη δίψα, έδειχνε κάθε ματς πόσο ήθελε αυτό το πρωτάθλημα. Χαίρομαι που το πανηγυρίζουν τόσο πολύ και ο κόσμος και οι παίκτες. Πανηγυρίζει σχεδόν όλη η Ρουμανία. Νιώθω τεράστια χαρά γιατί από τη μέρα που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα οι φίλαθλοι της ομάδας που δείχνουν αγάπη κι εκτίμηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα».

Έγραψες ιστορία καθώς είσαι ο πρώτος Κύπριος κόουτς που κατακτά τίτλο στο εξωτερικό. Τι σημαίνει για εσένα αλλά και για τους Κύπριους προπονητές το γεγονός ότι έφτασες σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία; «Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ήταν το πρώτο μου πρωτάθλημα ως προπονητής και το χάρηκα πολύ. Το είπα ξανά. Ελπίζω να είμαι κι εγώ ένας από τους λόγους που θα βοηθήσει τον Κύπριο προπονητή να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Έχουμε εξαιρετικούς κι αξιόλογους προπονητές. Υπάρχει ταλέντο και στην προπονητική. Στην Κύπρο έχουμε μία εξαιρετική σχολή με τον Σάββα Κωνσταντίνου και τον Μάριο Κωνσταντίνου που βοηθούν τους Κύπριους κόουτς. Πραγματικά, άλλες χώρες ίσως ζηλεύουν τη σχολή μας στην Κύπρο και πηγαίνοντας στη σχολή έμαθα πολλά πράγματα που με βοήθησαν και στη Ρουμανία. Να πω κάτι ακόμα για τους Κύπριους προπονητές. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία από την εκάστοτε ομάδα αλλά και η ομάδα να έχει υπομονή και να στηρίξει τον όποιο Κύπριο τεχνικό έχει».
Πότε είπες πώς «ναι, τώρα κατακτήσαμε το πρωτάθλημα;»: «Το τελευταίο παιχνίδι. Αλήθεια. Ακόμα και όταν ήμασταν 13 βαθμούς μπροστά δεν είπα ποτέ πως το κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Μόνο όταν κλείδωσε και μαθηματικά. Το λέω κι αυτό επειδή είδαμε πολλά να συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και η Στεάουα πάντα το έχανε στις τελευταίες αγωνιστικές. Για παράδειγμα, πέρσι το χάσαμε προτελευταίο παιχνίδι. Ήθελα να τελειώσει μαθηματικά για να το απολαύσω και να ξεγνοιάσω και πω ότι τελείωσε»!

Πώς πέρασες στους παίκτες τη νοοτροπία νικητή που είχε ως αποτέλεσμα η Στέαουα να επιστρέψει στην κορυφή του ρουμανικού πρωταθλήματος 9 χρόνια μετά; «Καταρχάς έχουμε εξαιρετικούς χαρακτήρες, εξαιρετικό υλικό και πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Επίσης το βάθος του ρόστερ μας είναι πολύ μεγάλο και πολύ βοηθητικό. Αυτό έκανε πιο εύκολο το έργο μου. Για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, όπως σε κάθε ομάδα είχαμε ήττες, αλλά σε αυτό ήταν το κλειδί. Δηλαδή το ότι είχαμε μια ισορροπία και στις νίκες και στις ήττες. Δεν άφηναν οι ποδοσφαιριστές μου να τους πάρει από κάτω μία ήττα. Ξέραμε να διαχειριστούμε ένα ματς αν δεν νικούσαμε. Για να καταλάβετε τη νοοτροπία και τη θέληση που είχαν για να στεφθούμε πρωταθλητές θα σας πω ένα συμβάν. Είχαμε εκτός έδρα αγώνα την Τετάρτη κι επιστρέψαμε την Πέμπτη, ενώ το Σάββατο παίζαμε ξανά. Τότε ήρθαν από μόνοι τους οι παίκτες και  μού ζήτησαν από μόνοι τους να μείνουν στο προπονητικό κέντρο Πέμπτη-Παρασκευή για να προετοιμαστούν για το επόμενο ματς και δεν πήγαν να δουν τις οικογένειές τους. Σκεφτείτε μόνο μέσα από αυτό πόσο πολύ ήθελαν το πρωτάθλημα».

Για το πώς πέρασε τις ιδέες του: «Το σημαντικό είναι ότι ήμουν από πέρσι στη Στεάουα. Ήμουν εδώ από πέρσι για δύο μήνες και γνώριζα τους παίκτες και τα θέλω του συλλόγου. Κάναμε δύο προετοιμασίες, κρατήσαμε τον κορμό και το δίμηνο πέρσι ήταν καταλυτικό για να περάσω αυτά που ήθελα στους παίκτες μου. Ήταν πολύ σημαντικό ότι ήμουν στην ομάδα από πέρσι».

Αν μίλησε με τον πρόεδρο Μπέκαλι: «Για να είμαι ειλικρινής τον είδα δύο φορές μόνο από τότε που ήρθα. Δεν έρχεται ούτε στις προπονήσεις, ούτε στα παιχνίδια. Με πήρε τηλέφωνο και μου έδωσε συγχαρητήρια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Το συμβόλαιο σου λήγει στο τέλος της σεζόν. Θέλεις να συνεχίσεις στη Στεάουα; «Θέλω να συνεχίσω ναι. Είμαι ευχαριστημένος εδώ. Η ομάδα είναι ευχαριστημένη από εμένα αλλά στη ζωή και στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ότι κι αν γίνει πρώτα θα το συζητήσω με την ομάδα και μετά θα παρθεί η απόφαση».

Αν σου γίνει μια πρόταση από ομάδα που είναι σε πρωτάθλημα ανώτερου επιπέδου, ωστόσο δεν παίζει στην Ευρώπη, θα αποχωρήσεις από τη Στέαουα ή θα παραμείνεις για την εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ; «Αν μου έκανε πρόταση η Μπαρτσελόνα θα πήγαινα (σ.σ γέλια). Αυτό που ισχύει είναι πως τον πρώτο λόγο έχει η Στεάουα. Θα το συζητήσω μαζί τους. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, να πατούμε στη γη και να γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Πήρα ένα πρωτάθλημα, αλλά το θέμα είναι να παραμείνεις ταπεινός».

Να μας κάνεις μία σύνοψη της χρονιάς; «Ήταν μια πολύ ωραία χρονιά. Πήγαν όλα καλά, όλα εξαιρετικά. Εμένα η νοοτροπία μου είναι πως ότι κι αν κάνεις να το κάνεις όσο πιο καλά μπορείς κι από’ κει και πέρα ο Θεός γνωρίζει καλύτερα για σ’ ένα κι έχει σχέδια. Εγώ δουλεύω σκληρά και πάντα παραμένω ταπεινός».
Μπορούν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να ανταποκριθούν στο επίπεδο της Στεάουα; Ποιον Κύπριο ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται στην Κύπρο κι όχι στο εξωτερικό, θα ήθελες στην ομάδα σου; «Γιατί όχι; Φυσικά και μπορούν να σταθούν σε τέτοιο επίπεδο. Έχουμε ταλέντο πολύ στην Κύπρο. Υπάρχουν παίκτες που είναι εξαιρετικοί και θα μπορούσαν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Στεάουα. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πω ποιον θα ήθελα στην ομάδα μου. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες».

Τώρα, στα δικά μας… Παρακολουθείς Κυπριακό πρωτάθλημα; Έχουμε τελικό πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ στο ΓΣΠ. Ποια ομάδα πιστεύεις θα κατακτήσει το τρόπαιο και γιατί; «Για να είμαι ειλικρινής δεν είδα πολλά παιχνίδια. Είδα μόνο μερικά ματς. Όποτε μπορούσα κι ότι μπορούσα παρακολουθούσα γιατί οι ώρες των υποχρεώσεων της ομάδας μου σύμπιπταν με τις ώρες στην Κύπρο. Όσον αφορά το ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ είναι ένα ματς 50-50%. Το ΑΠΟΕΛ πάει για δύο αποτελέσματα, για νίκη και ισοπαλία. Επιπλέον θα έχει και τον κόσμο στο πλευρό του. Από την άλλη, η ΑΕΚ έχει τρομερή ποιότητα. Έκανε μία εκπληκτική αντεπίθεση και έφτασε μέχρι εδώ, να διεκδικεί το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Είναι ένα ματς και σε ένα παιχνίδι ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είναι ανοικτά και τα τρία αποτελέσματα. Ίσως βοηθήσει την ΑΕΚ το γεγονός πως το ΑΠΟΕΛ πάει για δύο αποτελέσματα. Δηλαδή, να μπει μέσα και να επιδιώξει τη νίκη, αφού μόνο έτσι κατακτά τον τίτλο. Ελπίζω να έχει θέαμα».

Τελικός κυπέλλου μεταξύ Ομόνοιας και Πάφος FC. Πώς περιμένεις ότι θα είναι το παιχνίδι και ποια η πρόβλεψή σου για τον νικητή; «Σε ένα τελικό ποτέ δεν υπάρχουν φαβορί. Είναι 50-50% και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η πραγματικότητα. Η Ομόνοια με την έλευση του Γιάννη Αναστασίου κάνει μια εξαιρετική πορεία εδώ και δύο μήνες, ενώ η Πάφος FC έδειξε πώς είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα με ποιότητα. Περιμένω ένα δυνατό παιχνίδι, αλλά δεν ξέρω πως θα είναι η αναμέτρηση. Δηλαδή μπορεί να δεχθεί κάποιος κόκκινη κάρτα από το 3ο λεπτό και να αλλάξουν όλα. Μπορεί να μπει γκολ στο 5’ και πάλι τα σχέδια της κάθε ομάδας να ‘’καταστραφούν’’».
Το μήνυμά του στους Κύπριους φιλάθλους: «Θέλω να τους πω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Πρώτη φορά πήρα τόσα μηνύματα από άτομα κι ανθρώπους που υποστηρίζουν όλες τις ομάδες. Δέχθηκα πολλά συγχαρητήρια. Πραγματικά, ήταν κάτι εντυπωσιακό. Τους ευχαριστώ παρά πολύ, με συγκίνησαν».

Autoremarketing

Bet on Alfa